Telias tystnad känns fånig

avPeter Pettersson

TEKNIK

Aftonbladets Peter Pettersson: Kunderna har rätt att få veta priset på Iphone

1 av 2
Peter Pettersson är Aftonbladets expert på mobiler, datorer och andra elektronikprylar.

Om 22 dagar startar försäljningen av Iphone i Sverige. Telia har ensamrätt på att sälja mobilen, men har hittills vägrat tala om vad mobilen och abonnemangen ska kosta.

Telias tystnad känns rätt fånig.

Det första nyhetsbrevet till dem som anmält sitt intresse att köpa en Iphone på Telias hemsida kom idag. Där fanns fortfarande inga detaljer om priserna.

När Apples vd Steve Jobs lanserade mobilen förra måndagen i San Francisco hette det att priset ska vara 199 dollar vilket motsvarar cirka 1 300 kronor. Lägger man på svensk moms blir det runt 1 500 kronor.

Men när jag senare samma kväll träffade Greg Joswiak, som är chef för Iphoneförsäljningen på Apple, för att klämma på den nya mobilen var han lite mera svävande på priset och menade att de olika operatörerna i slutänden är de som sätter priset.

Lockpris: 1 euro

De priser som läckt ut från andra operatörer i Europa så här långt visar att en osubventionerad, olåst 3g-Iphone torde hamna strax under 5 000 kronor.

Men i Tyskland säger T-mobile* 8-gigabytesversionen av telefonen för en euro – under tio kronor. Men då måste man teckna sig för ett tvåårigt avtal som kostar 69 euro i månaden (cirka 650 kronor). Det ger en totalkostnad på öer 15 000 kronor under bindningstiden.

Titta på totalpriset

Dyrt kan man kanske tycka. Men är det verkligen det?

Jag har själv använt min Iphone regelbundet i Sverige sedan i september i fjol. För att använda en Iphone måste man ha obegränsad tillgång till datatrafik över mobila nätet, om man inte ständigt har tillgång till trådlösa nät (wifi). Annars blir man ruinerad.

Att köpa data på lösvikt på mobila nätet med ett kontantkort drar snabbt upp till mer än 100 kronor per dag. De lägre priser per dag som finns i Sverige – Telia erbjuder exempelvis surfande i mobilen för nio kronor om dagen – är tyvärr begränsade till surf inom landet eller via operatörens portal, som bara ger begränsad tillgång till internet. Så mobilt bredband till fast pris – Telia och Tre tar exempelvis 199 kronor i månaden för turbo-3g – är ett måste.

Till det kommer kostnader för samtal och sms. Själv har jag ett fastprisavtal för 599 kronor i månaden.

Totalt 798 kronor i månaden.

Måste slopa gränsen

Om jag kan få den månadskostnaden – eller lägre – plus en 3g-Iphone “på köpet” blir jag rätt nöjd. Det är totalpriset som blir intressant.

I dagsläget tar alla operatörer ungefär lika mycket för fastpris för samtal och sms och lika mycket för fast pris för data. Vilket gör att det mera är tycke och smak om man vill ha en annan operatör än Telia.

Men Telia måste definitivt ändra en sak med reglerna för sitt mobila bredband. I dag sänker man farten det till 30 kilobit/sek när man surfat hem mer än 5 gigabyte på en månad.

Kollar man mycket på Youtube och hämtar kartor på Google maps och surfar på nätet når man rätt snabbt 5 gigabyte på en månad med en Iphone.

Telias tystnad känns rätt fånig. De kunder som är sugna på en Iphone har rätt att vet vilka priser de har att räkna med.

*= T-mobiles tyska erbjudande innehåller 1000 samtalsminuter och 300 sms per månad och fri surf i 3g-nätet och på 8 000 hotspots.

ARTIKELN HANDLAR OM