Datorer

Piratkopierarnas fiende nummer 1

1 av 3 | Foto: HENRY LUNDHOLM
HATAD Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån är förmodligen Sveriges mest hatade man just nu. Enligt honom begår minst 200000 svenskar brott genom att lägga ut filmer på internet.

För att komma in till mannen som möjligen är Sveriges mest hatade måste jag knacka på en dörr som någon försökt slå sönder med en hammare.

Jag har sökt mannen via internet men hans dator är bombad och har kollapsat.

Jag släpps in i lokalen och vi sitter och pratar en stund. Medan vi pratar får han 20 trakasserande sms på mobilen.

Det är inte så konstigt att mannen på andra sidan skrivbordet har svårt att koppla av. Han heter Henrik Pontén och är jurist på Antipiratbyrån, filmbranschens organisation för att jaga piratkopierare på internet.

Det där borde inte vara så märkvärdigt, men Pontén singlar fram blad efter blad över skrivbordet och visar omfattningen av det som han kallar kriminalitet, till exempel att 200 000 svenskar begår brott genom att lägga ut filmer på nätet.

- Sedan tillkommer de som lägger ut datorspel och musik, säger Pontén.

Skulle alltså, säg, uppemot en halv miljon svenskar systematiskt begå brott?

Pontén har kort rufsigt hår och glasögonen uppskjutna i pannan. Han ler ibland men det blir ansträngt. Jag får en känsla av att om jag reser mig och petar på honom kan han gå sönder, så spänd är han.

Henrik Pontén har lagen och även den moraliska rätten på sin sida. Han jagar dem som kränker filmmakarnas upphovsrätt och bestjäl dem på deras pengar, arbete och kreativitet. Utan upphovsrätten skulle ingen filmskapare, musiker eller författare kunna leva på sin konst. Så långt är det glasklart.

Men det är också så att Pontén befinner sig i krig med ett nytt samhälle som använder ett nytt medium, internet. Det är lätt att kopiera en film och skicka iväg till några kompisar, hur brottsligt det än är.

Den glasklara och nödvändiga upphovsrätten står inte i samklang med det nya mediet.

Det är inte Ponténs bekymmer: lagen gäller. Men det blir ändå ett bekymmer när någon försöker slå in Antipiratbyråns dörr av pansarglas och bombar byråns hemsida så att den klappar ihop.

Kan du inte säga till internetleverantören att fixa hemsidan? säger jag.

- Leverantören heter Bahnhof och det är inte läge att gå ner till dem i dag.

Det var hos Bahnhof som kronofogden och polisen gjorde razzia i torsdags, på begäran av Antipiratbyrån och flera film- och musikbolag. Polisen beslagtog fyra datorservrar, Pontén säger att de innehöll 1800 filmer.

Bahnhof Internet ligger i samma hus som Antipiratbyrån.

- Vi har haft Bahnhof under bevakning ... det var det hemligaste av det hemliga hos piraterna ... tidigare har vi tagit matroser, nu tog vi kapten Svartskägg ... det var några av Europas viktigaste piratsajter ... Så många av Bahnhofs anställda har varit inblandade att Bahnhof som bolag har ett ansvar...

Så där pratar Henrik Pontén, medan Bahnhofs vd Jon Karlung säger att det är oklart vem som ägde datorerna, och om någon gjort något olagligt så har inte bolaget haft ett dyft med saken att göra.

Karlung är lika spänd som Pontén, fast Karlungs nervositet yttrar sig i att han fladdrar med armarna och har svårt att stå still.

Han har anledning att känna oro, filmbranschen har startat ett jihad mot piraterna och Henrik Pontén tänker inte visa nåd. Han reser sig och hämtar en pärm med domar i bokhyllan.

- Vi är inte blyga när det gäller att kräva skadestånd. Vi har en färsk dom på tre miljoner kronor i tingsrätten. Strängaste domen hittills är på 16 miljoner. Det var en gympalärare som piratkopierade spel. Han lever väl på existensminimum nu. Det är många som lever på existensminimum ... snittåldern på dem vi får dömda är 23-24 år. De yngsta är 18. Det är då man blir straffmyndig.

Så unga?

- Det är inte tillåtet att begå brott bara för att man är ung. Det finns inga fribiljetter bara för att man ångrar sig när vi kommer. Många föräldrar borde hålla bättre ordning på sina ungar. De har skyldighet att uppfostra sina barn.

Han tar upp mobilen och ser på den ... 20 nya sms ... hot, trakasserier ... det finns en värld av pirater därute, men Henrik Pontén tänker stoppa dem, stoppa dem! Han raderar sms-en.

Paniken sprider sig bland svenska nätpirater. I går beslagtogs 1800 filmer, 450000 musikfiler och 5000 spel vid en razzia mot internetleverantören Bahnhof. Ett skadestånd i miljardklassen kan komma att utkrävas. Bakom jakten på fildelarna på internet står Antipiratbyrån - vars jurist Henrik Pontén blivit Sveriges just nu mest hatade man. Aftonbladets Peter Kadhammar har mött honom.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer