Teknik

Sajt lägger ut känsliga personuppgifter

TEKNIK

Lämnar ut hemadresser till människor med hemligt telefonnummer

Den nya svenska sajten Birthday.se la ut personuppgifter om alla, inklusvie dem som har hemligt telefonnummer och riskerar trakasserier.

- Det är en del av dem moderna samhället, det är bara att gilla läget, säger Birthdays vd Patric Örner.

Sajten Birthdays syfte är att människor ska kunna hålla reda på när deras vänner och bekanta fyller år. En av tjänsterna är en sökmotor där man kan skriva in namnet på en person och få reda på hans eller hennes födelsedag. Dessutom visas vilken adress personen är folkbokförd på, skriver IDG.se.

Offentligt register

Extra känsligt är det här för människor med utsatta yrken som exempelvis poliser, väktare, socialsekreterare och offentliga personer. Många av dessa har valt att ha hemligt telefonnummer och kan inte hittas via till exempel eniro.se eller hitta.se.

Uppgifterna på Birthday har hämtats från folkbokföringsregistret, som är offentligt. Databasen innehåller uppgifter om alla som är folkbokförda i Sverige och är över 15 år. Undantag är människor som har hemlig identitet.

Men tidigare har det varit nödvändigt att ringa skatteverket för att få fram adressuppgifter. Nu räcker det med ett par knapptryck.

Datainspektionen oroad

Birgitta Åkerbjörnsson, jurist vid Datainspektionen säger att hon är oroad över publiceringen, även om den inte är direkt olaglig.

– Personuppgifterna är ju offentliga. Men när de nu presenteras på det här sättet måste vi titta på det igen. Enligt Personuppgiftlagen måste den enskildas intresse vägas mot företagets. Och i det här fallet tycks företagets intresse av att tjäna pengar stå emot den enskildes integritet, vilket inte gynnar företaget direkt. Det kan innebära att de bryter mot personuppsgiftlagen, det ska vi undersöka, säger hon.

Birthday backade

Till IDG.se sa Birthdays vd Patric Örner att han inte ser något fel med publiceringen.

– Jag kan inte säga annat än att det är en del av vårt upplysta, monetära samhälle. Det är bara att gilla läget.

Senare på fredagen backade Örner. Enligt Dagens Nyheters nätupplaga har Birthday nu på grund av kritiken bestämt sig för att ta bort gatuadresser och postnummer.

Läs mer:

Anna Lindström, Daniel Wiklander

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik