Kameran som hjälper dig att minnas

avKristoffer Rengfors, Metro Teknik

Fångar allt du gör på bild - hela tiden

Ny kamera ska hjälpa alla med dåligt minne. Känner automatiskt av när det är dags att ta minnesbilder.

En ny kamera från brittiska Vicon ska hjälpa alla med dåligt minne. Kameran Revue hängs runt halsen och tar automatiskt nya bilder när bäraren går in i en ny omgivning, eller när någon ställer sig framför bäraren.

Kameran använder en accelerometer och ljussensorer för att känna av när bäraren går in i en ny miljö. En bild tas då automatiskt. På samma sätt känner kameran med hjälp av en ir-senor av när en person står framför bäraren. Totalt rymms 30 000 bilder på minneskortet.

Vicon Revue är från början utvecklad av Microsoft under namnet Sensecam. Kameran var tänkt att användas av människor med Alzheimers. Enligt studier kan Alzhaimerspatienters minne hjälpas genom att patienten går igenom bilder från den dag som passerat.

Men nu tänker Vicon inrikta sig på konsumentmarknaden. Tanken är att köparna ska vilja dokumentera i princip varje steg de tar i sina liv. När Vicon Revue släpps senare i vinter kommer det rekommenderade priset att ligga på cirka 500 pund, en summa som motsvarar strax under 6 000 kronor.