Teknik

Här är de smarta Iphone utmanarna

TEKNIK

Många alternativ för den som vill ha en smart mobil

När Iphone lanserades var den unik. Nu finns det ganska många telefoner med liknande funktioner. Vi har testat marknadens alla smarta Iphone-utmanare.

När Apple under buller och bång lanserade Iphone för två sedan var det den första mobiltelefonen med en stor pekskärm. Nu har konkurrenterna i viss mån hunnit ikapp och på en del områden faktiskt passerat Iphone om man räknar finesser och väger in priset.

2009 är den smarta mobilens år

Idag känns det ganska avlägset med en mobiltelefon som bara duger till samtal och sms. Numera ska telefonen kunna användas till så mycket mer som att surfa, e-posta och titta på film.

Vad kännetecknar en smart mobil?

- En smartphone är en telefon där man kan installera olika typer av avancerade program. Om man vill förenkla det hela något så kan man säga att det är lite som en dator i mikroformat, säger Henrik Thoresson, som är journalist på Tidningen Mobil.

Iphone plus 5 utmanare

Hur väl står sig Apples mobiltelefon gentemot utmanarna? Vi har valt ut sex stycken heta mobiltelefoner och ställt dem mot varandra: Apple Iphone, Samsung Omnia, Sony Ericsson Xperia X1, Nokia 5800, LG Renoir och HTC Touch HD.

Nya mobiler runt hörnet

Palm Pre, Android (eller Googlemobilen som den även kallas) och Nokia N97 är tre nya och intressanta modeller som väntar på lansering. Vi tror att samtliga kommer att börja säljas innan sommaren och utgöra ett rejält hot mot alla nuvarande smartphones, inklusive Iphone.

prylografi

Andreas Rauch
Prylportalen

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik