Ny supermobil från finska jätten

avPeter Pettersson

TEKNIK

N97 - tuffaste iPhoneutmanaren hittills

Huka dig iPhone - nu kommer N97

Nokia lanserar en ny supermobil.

En mobil som är en dator i fickan och har allt.

Nya N97 ska bli den ultimata Iphonedödaren.

Redan när mobiljätten Nokia lanserade sin första mobil med tryckkänslig skärn – 5800 Xpress Music – i oktober, stod det klart att bolaget tänkte komma med fler mobiler av samma typ. Framgångarna för Apples iPhone som skapade konceptet för snart två år sedan har gjort att inte ens världens största mobiltelefontillverkare längre kunde stå emot den nya tekniken.

På Nokia World i Barcelona som började i dag lanserade man därför toppmobilen N97.

Nya Nokia N97 har tekniskt sett allt en iPhone har och mycket mer.

Stort minne kan göras större

Den är försedd med en tryckkänslig 3,5 tums skärm, har 32 gigabyte minne som kan byggas ut till 48 gigabyte med ett extra minneskort.

N97 har också så kallas assisterad gps (a-gps), musik- och videospelare, fm-radio och en fem megapixels kamera som också klarar att spela in video med i princip dvd-kvalitet.

Imponerande batteritid

Den nya supermobilen är en så kallad ”slider-modell” där man kan skjuta fram ett vanligt tangentbord under telefonen som komplement till den tryckkänsliga skärmen.

Batteritiden är imponerande. När man använder den som mediespelare ska den klara en kontinuerlig speltid på 1,5 dygn.

Nya N97 har dessutom stöd både för wlan och turbo-3G.

Ny karttjänst

Samtidigt lanserar Nokia en ny version av karttjänsten Maps som uppdateras med nyheter som högupplösta flygbilder, 3D-landmärken för 216 städer och terrängkartor.

Man får också en ny ruttöverblick när man använder funktionen vägvisning (routing) och Drive, en köptjänst som ger så kallad turn-by-turn-navigering när man använder den i bilen eller går på stan.

Ny webbportal

Dessutom satsar Nokia på en ny webbportal med mejl- och meddelandetjänster. Mail on Ovi ger användarna 1 gigabyte lagringsutrymme och spamfilter för att blockera skräppost. Genom att skapa ett konto på Mail on Ovi kommer man att få tillgång till e-post samt andra Ovi-tjänster på mobiltelefoner och på pc.

Betaversionen av Mail on Ovi kommer att rullas ut globalt nu december 2008. Men en svensk version dröjer till början av nästa år.

Nokia N97 kommer ut på marknaden under första halvåret 2009 och väntas kosta motsvarande drygt 5 700 kronor olåst och utan eventuella operatörssubventioner.

ARTIKELN HANDLAR OM