Dvd-spelare ger lugn i baksätet

TEKNIK

Aftonbladet testar 10 dvd-spelare för bilen

Skärmarna till nackstöden har blivit bättre och större - vi testar tio stycken

Dvd-skärmarna i bilen blir allt större.

Nu finns de med både tv och trådlösa hörlurar.

Bärbara dvd har funnits i större skala i en fyra fem år nu. De första modellerna som kom hade relativt små skärmar och kunde i princip spela upp köp-dvd.

Men för kanske framför allt barnfamiljer var de ett välkommet tillskott under långresorna. Med dvd i baksätet så blev det lättare för barnen både att hålla sams och att uthärda den långa bilresan.

Inbyggt i taket

Nu finns också dvd inbyggd i taket som tillval eller tillbehör till en hel del större familjebilar. Rätt många återförsäljare lockar i dag med "dvd på köpet". Det är en på många sätt smidigare lösning än att ha utrustningen lös. Men samtidigt kan man tappa möjligheten att ta med sig dvd:n ut ur bilen.

Åker man på skidsemester kan det ju vara kul att ta med dvd:n in och koppla den till tv:n i huset för att kunna se på film även där.

Upp till tio tum

Årets bärbara dvd-spelare har fått ännu större skärmar. Upp till drygt tio tum finns att få tag i. Det gör det lättare för flera samtidigt att se på skärmen. Ett annat alternativ är att köra med dubbla skärmar: en fastspänd bakom varje nackstöd på framstolarna. De lite mer avancerade spelarna har dessutom både möjlighet till trådlösa hörlurar samt en inbyggd fm-sändare så att man kan köra ut ljudet genom bilstereon.

Flera spelare har också inbyggd digital-tv-mottagare. Det kan vara praktiskt. Men ska man se på tv i bilen krävs som regel en extra tv-antenn med magnetfot att sätta på taket.