Teknik

Så tjänar du 1000-lappar

Av: 

Albin Grahn

TEKNIK

Experten: ”Rensa och sälj”

Fick napp Erik Rossi, 20, ska börja plugga till hösten. Nu säljer han saker på Blocket för att ha råd att flytta. ”Folk ringer som om jag vore en kändis”, säger han.

Foto: Thomas Johansson

Semestern är slut – och utgifterna staplas på hög i augusti. Nu är det läge att rensa gömmorna. Aftonbladet har listan över de prylar som säljer bäst på Blocket.

– Det gäller att ta vara på det man har, säger Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24.

Kläder och böcker till skolstarten, krediträkningar efter semestern, terminsavgifter och kanske ett skafferi som måste fyllas. Augusti innebär omstart och många utgifter.

”En orolig höst”

Dessutom kan räntehöjningar, kronans inflation, krisen i Europa och valet i Sverige göra att det blir dyrare att leva.

– Vi har en ganska orolig höst framför oss, säger Annika Creutzer. 46 000 svenskar har i dag hamnat hos kronofogden för obetalda sms-lån.

– Det är en tyvärr en ny kultur. Vi vill ha saker här och nu, men det är svårt att förstå hur dyra de är.

Annika Creutzer tycker att vi i stället ska omsätta våra glömda tillgångar i redapengar.

– Rensa och sälj. Särskilt om du har sådant som folk behöver vid den här tiden på året, som barnens

cyklar eller urvuxna idrottsutrustningar, säger hon.

Sålde en husbil

Erik Rossi, 20, från Mölndal, planerar att flytta hemifrån och börja plugga till hösten. I sommar har han bland annat sålt en gammal husbil, som han till sina föräldrars förskräckelse köpt och renoverat i smyg.

– Jag blev tvungen att stänga av mobilen för att kunna sova, folk ringde som om jag vore en kändis. Efter 24 timmar var den såld, säger han.

Nu säljer han sina gamla kursböcker och en motocross på Blocket.

– De populäraste böckerna har redan gått åt, och jag räknar med en del sista minuten-köp när terminen börjar. Hojen är nästan färdigrenoverad, säger Erik.

✓ Så klarar du dig till nästa lön:

Annika Creutzers tips:

Sälj gamla saker. Prylar kan du sälja på Blocket, och det finns vintagebutiker som säljer kläder på kommission. ”Ta vara på det du har!”

Om du vill utnyttja kredit, ta den på ditt lönekonto och se till att den är avgiftsfri. ”På lönekontot är krediträntan oftast låg.”

Om det är akut, låna hos en pantbank. ”Då riskerar du inte att hamna hos kronofogden om du inte kan betala – du blir bara av med din pryl.”

Andra populära köp- och sälj och auktionssajter

Tradera

Eniro

Budera

Autorola

Pryl.se

Publisert: