Fixa en "ny" nalle för halva priset

Fynda bland nygamla mobiler

En häftig mobil behöver inte kosta skjortan.

De som kan tänka sig att köpa bättre begagnat kan göra klipp.

En några månader gammal mobil är ofta mer än 50 procent billigare än en ny.

Mobilförsäljningen i Sverige slog rekord förra året. Drygt 3,3 miljoner nya mobiler såldes under året.

Nya men begagnade

Även om genomsnittsmobilen fortfarande finns i omlopp på marknaden i omkring tre år så byter vi mobil allt oftare. Unga köpare i åldrarna 18-26 år har i dag bara sin nya mobil i elva månader i genomsnitt.

– Den trend vi ser är att folk byter mobil mycket oftare, säger Frans Storm på Blocket.se som är landets största annonssajt för begagnade mobiler.

Det betyder att antalet nyare, begagnade mobiler i omlopp ökar hela tiden.

Spara tusenlappar

– Det är en efterfrågad kategori, det finns tusentals mobiler till salu på Blocket. Den billigaste kostar 1 kr och sedan finns hela spannet upp till telefoner för nästan 7 000 kr, säger Frans Storm.

I takt med att fler nya mobiler introduceras i Sverige varje år blir tiden innan en mobil dyker upp som begagnad till priser 50–60 procent lägre än nypris allt kortare. Just nu kan man köpa mobilmodeller som kom ut på marknaden vid årsskiftet som bättre begagnade och spara tusenlappar.

Stor efterfrågan

Den jämförelse som Aftonbladet genomfört av nypriser och begagnatpriser på tio av de populäraste mobilmodellerna för tillfället visar att prisskillnaden är störst på de dyrare mobiltelefonerna.

– Försäljningen av mobiltelefoner ökar men ännu har vi inte sett någon jätteökning på grund av till exempel 3G eller något annat, volymen av mobiler är konstant hög på Blocket, säger Frans Storm.

Efterfrågan på begagnade mobiler är stor. Annonserna blir inte liggande länge.

– De flesta säljer sina mobiler på några dagar, säger Frans Storm.

Peter Pettersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN