Nio av tio struntar i lag mot fildelning

TEKNIK

Juridikprofessor: Problem för både lagstiftare och upphovsrättsindustri

Trots tuffare lagstiftning har skivindustrin och andra branscher som berörs av fildelningen svårt att vinna gehör för sina åsikter hos allmänheten.

En undersökning på aftonbladet.se visar att nära nio av tio struntar i att de bryter mot lagen när de fildelar.

  Aftonbladet.se frågade nyligen sina läsare om de tycker att det är fel att ladda ner film och musik olagligt. 86 procent tyckte inte det.

  – Det är naturligtvis ett problem – både för lagstiftarna och upphovsrättsindustrin, säger Peter Seipel som är professor i datorjuridik vid Stockholms universitet.

Arbetar i motvind

  – För lagstiftaren innebär det dels att man måste fundera över om lösningen är hållbar och rimlig och dels att de de blir förstådda och respekterade, säger Peter Seipel.

Seipel menar att fildelningen blivit en väl etablerad vana hos många svenskar.

– Upphovsrättsindustrin känner naturligtvis att de arbetar i motvind. Men de har inte varit särskilt kreativa i sina försök att komma över motståndet. Nu ser många det som att de stora drakarna försöker roffa åt sig.

  – Nyckeln är att hitta rimliga rättsliga lösningar så att folk accepterar att de som har gjort musik eller filmer också får betalt för det.

Lagen inte automatiskt fel

  Att många tycker det är okej att bryta mot lagen innebär dock inte automatiskt att lagstiftningen är fel.

  – Många tycker att de har rätt att köra lite för fort när vägen är tom och inga faror hotar. Men det är inget skäl att avskaffa trafiklagstiftningen, säger Peter Seipel.

Läs mer:

Anders Thoresson