Musikmatchen

TEKNIK

Sony Ericsson öppnar egen butik på nätet – utmanar Apples Itunes

Foto: Sony Ericsson, Apple och Nokia erbjuder nu alla musik på nätet i egna butiker.

Nu tar Sony Ericsson upp kampen med Itunes.

På måndag öppnar man musikbutiken Play Now Arena på internet.

Slopat kopieringsskydd och bättre ljudkvalitet hoppas man ska locka kunderna.

Musikbutiker på internet har många försökt sig på de senaste åren. Den för närvarande dominerande butiken är Apples Itunes. Men så har man haft tid på sig att bli störst. Itunes lanserades i USA 2001 och i Sverige i maj 2005.

Kombinationen Itunes som musikbutik och gratisprogram för mac och pc för att lyssna på och sortera sin musik tillsammans med musikspelare som Ipods och Iphone har varit mycket lyckosam för Apple. Så lyckosam att Nokia öppnade en musikbutik i slutet av maj och nu ger sig även Sony Ericsson ger in i kampen.

En miljon låter

– En klar fördel med vår lösning är att vi inte använder kopieringsskydd på musiken, säger Victor Fredell som är musikansvarig på Sony Ericsson.

Vid starten kommer Play Now Arena att ha drygt en miljon låtar att välja på. Men förhandlingar med olika skivbolag pågår och man räknar med att inom kort komma upp i runt fem miljoner låtar som alla ska säljas utan kopieringsskydd eller så kallad drm.

Skickas dubbelt

En finess med Sony Ericssons butik är dubbel leverans av musiken. Köper man låten i mobilen laddas den ned i det mindre formatet 64 kbit per sekund för att inte nedladdningen ska kosta för mycket i datatrafik i mobilnätet. Men när man sedan startar sin dator kommer samma låt ned i fullformat.

– Vi levererar all musik i 320 kbit per sekund och det är en mycket hög kvalitet som ligger i klass med cd-ljudet, säger Victor Fredell.

Spårar okända titlar

Sony Ericsson drar också nytta av funktionen track-id som finns i ett flertal av bolagets mobilmodeller. Med den kan man sampla några sekunder av en låt man hör på ett restaurang eller i en butik och sedan få reda på vilken artist och låt det är.

– Play Now Arena kommer att ha en topplista även för track-id så man kan se vilka låtar folk undrar över, säger Victor Fredell.

Utöver musik kommer det även att finnas ringsignaler, spel, bakgrunder och teman att köpa på Play Now Arena.

Musiktjänsten fungerar på 25 modeller av Sony Ericssons senaste modeller från W850 som kom för två år sedan och framåt.