Berlin – underbart för prylälskare

TEKNIK

Blu-ray och full-hd tippas bli hett.

Här är himmelriket för prylälskare! De nyaste, mest avancerade och coolaste prylarna i världen kommer visas på IFA-mässan, en av världens största teknikmässor.

Foto: På fredag börjar IFA-mässan i Berlin – en av världens största teknikmässor.

Prylportalen är på plats i Berlin för Aftonbladet.se:s räkning. Tipset är att några av de hetaste produkter på mässan kommer att vara blu-ray och full-hd. För trots att de båda fortfarande befinner sig på relativt blygsamma försäljningsnivåer i Sverige så är det antagligen där som framtidens utveckling kommer att ske.

Förhandssnacket kring mässan är redan igång.

Hittills har vi bland annat hört rykten om den nya telefonen med fem megapixel kamera, flera skärmnyheter samt en kombospelare för hd-dvd och blu-ray från Samsung.

Sony ligger lågt

Andra produkter som har figurerat i förhandssnacket är Sharps 108 tums tv.

Philips kommer att visa upp sin nya Ambilight-teknik där skärmens alla sidor är upplysta bakifrån.

LG har redan aviserat flera premiärer för årets mässa, bland annat en plasma med full-hd samt en uppgraderad version av sin kombinerade blu-ray/hd-dvd spelare.

Det enda av de riktigt stora teknikföretagen som verkar ligga lågt inför årets mässa är Sony, som visserligen har en monter på området, men har aviserat att de kommer att vara rätt anonyma under mässan. Sony har dock en presskonferens imorgon som antagligen kommer att vara minst sagt välbesökt.

IFA-mässan arrangeras i ett gigantiskt mässområde bestående av 26 stora hallar där bussar tar besökarna runt på det gigantiska området. Med nästan 1200 utställare från 32 länder på plats är förväntningarna höga. Fjolårets IFA-mässa lockade över 212 000 personer under den vecka som den pågick. I år är intresset om möjligt ännu större och det väntas nya rekord, både vad det gäller antalet besökare och nya prylar.

Loewe visar monster-tv

Tv-tillverkaren Loewe visar en jätte-tv som mäter ungefär 2,5 meter på bredden på IFA-mässan. Tv:n ådrog sig stor uppmärksamhet under torsdagen.

Foto: Jätte-tv:n från Loewe med en mobiltelefon nedanför.

Den tyska tv-tillverkaren Loewe visade under torsdagen upp sin nya Connect-serie som Prylportalen tidigare har rapporterat om. Loewes tv-apparater byggs i den lilla tyska staden, Kronach och kan utan vidare kvalitetsjämföras med det som deras bilbyggarbröder från Stuttgart sysslar med.

Det som tilldrog sig mest uppmärksamhet i Loewe-montern under torsdagen var den 108-tums-tv som man hade undangömd i ett angränsande rum.

Jättetv:n är ungefär två och en halv meter bred och mäter cirka 160 centimeter på höjden. Ett riktigt monster alltså.

När den kommer till Sverige och vad den då kommer att kosta är ännu oklart.

Creative uppdaterar Zen

Creatives nya uppdaterade mediaspelare Zen kommer ut på marknaden under de närmaste veckorna. Den är bättre än sina föregångare och tunn som ett kreditkort.

Foto: Creative Zen Skärm: 2,5 tum TFT, 320x240 upplösning, 16.7 miljoner färger Minne: 4/8/16 GB samt kortplats för SD/SDHC Format: MP3/AAC/WMA/WMV/DivX/XviD/MPEG-4 Pris: 1 699–2 949 kronor beroende minne

I morgon startar IFA-mässan i Berlin och det är även startskottet för det stora släppet för höstens alla teknikprodukter.

En av alla de produkter som kommer ut på marknaden under de närmsta veckorna är Creatives uppdaterade mediespelare, Zen.

Den nya spelaren har flera föregångare med samma namn, en av de senaste är Zen Vision M, men den nya och förbättrade Zen-spelaren har följt med i tiden och lärt sig sin teknikläxa. Den är inte bara bättre än sina föregångare utan även mindre, lättare och tunnare, väldigt mycket tunnare faktiskt, den är tunn som ett kreditkort.

Creative ZEN kommer att finnas i butik från mitten av september till ett rekommenderat pris av 1 699 kronor för 4 GB, 2 299 kronor för 8 GB och 2 949 kronor för 16 GB.

Andreas Rauch
Prylportalen