Mobiltelefoni

Din nästa mobil: en drömmaskin

TEKNIK

Tredje generationens mobiltelefoni ska revolutionera våra liv. Har ni hört det förut?

Mycket snack och lite verkstad, tyckte vi och reste in i framtiden för att testa själva.

Med den tredje generationens mobiltelefonsystem ska du kunna göra nästan allt med din mobil.
Med den tredje generationens mobiltelefonsystem ska du kunna göra nästan allt med din mobil.

Längst upp i vänstra hörnet av displayen ser jag min motspelare i en liten centimeterstor ruta. Han ser självsäker ut, flinar och ropar ”Lycka till”, och så startar biljakten. Med en knapptryckning skickar jag iväg min lilla gula bil i 220 km/h och i samma sekund tar hans blå upp jakten.

Ur högtalaren vrålar motorerna och min motståndare tjuter triumferande när han kommer ikapp och mosar min bil.

Nej, det är inte science fiction, det är verklighet. Fast vi är på Ericssons testcenter i Kista. Här får jag testa det mesta som framtidens mobiltelefoner kommer att kunna göra.

Istället för sms som bara rymmer 160 tecken filmar jag mig själv och skickar iväg videomeddelanden till mina vänner. Från nätet tankar jag blixtsnabbt hem kristallklar musik och nyheter. Jag kan spela på travet, chatta, shoppa och titta på filmsnuttar.

Allt utan att behöva läsa en rad i några tråkiga manualer.

Framtidens mobiler

För oss som suttit och tragglat för att få waptelefonen att fungera är det här drömmen. Inga krångliga inställningar, tröttsamma väntetider och avbrutna uppkopplingar. I alla fall om man ska tro på den framtidsvision som Ericsson försöker sälja in till operatörer, analytiker, och inte minst journalister som besöker deras testcenter i Kista.

Tvärs över gatan gör värste konkurrenten Nokia samma sak – bygger en experimentverkstad och bjuder in till liveshow med framtidens mobilsystem. För en gångs skull talar de två kombatanterna samma språk, mobilt internet målas upp som en självklar succé, men kampen om att leda utvecklingen är stenhård.

Trots att det dröjer flera år innan Svensson får tillgång till allt det här gäller det för telebolagen att ligga i redan nu.

För det handlar om att förändra grundläggande beteenden, att få folk som bara pratar i sin mobil att använda den till fler saker. Och det är livsviktigt, telebolagen satsar miljarder på att bygga ut framtidens mobilsystem och de är angelägna om att få tillbaka pengarna – och göra en god vinst.

Styrkta av hur användandet av sms formligen exploderat ser telebolagen stora chanser att tjäna pengar på fler så kallade datatjänster, det vill säga allt du kan göra med mobilen som inte är prat. Ericsson satsar nästan 600 miljoner kronor på en global reklamkampanj som ska få folk världen över att förstå hur fantastiskt mobilt internet är.

Men frågan är om vi vill ha allt det här. Vill vi vara uppkopplade jämt, översköljas av information och dessutom betala för det? Kanske har tekniken sprungit ifrån behovet.

Japan blir först

I maj nästa år kör Japan som första land igång tredje generationens mobilsystem. Sedan ska övriga världen erövras i snabb takt.

Men kritikerna hävdar att det kommer dröja ända till år 2005 innan den nya tekniken finns i var mans ficka. Andra varnar för barnsjukdomar och att verkligheten inte kommer infria förväntningarna.

Just nu slåss operatörerna om att få driva de nya 3G-näten. Alla utmålar givetvis en fantastisk mobil tillvaro åt oss alla. Den som lever får se.

Vad är 3G för något, egentligen?

Åsa Erlandson

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni