Steve Jobs attack mot konkurrenten

TEKNIK

Apples vd: ”Vi kan inte sitta
i knät på en tredje part”

Apple har förklarat krig mot konkurrenten Adobe.

I ett öppet brev riktar Steve Jobs hård kritik mot företagets flashteknik.

– Vi kan inte sitta i knät på en tredje part som bestämmer om och när de vill göra sina förbättringar tillgängliga för våra utvecklare, säger Apples vd.

Adobe flash player används av miljontals personer varje dag på nätet. Men trots framgången vägrar företaget Apple använda spelaren. I båda sina succéprodukter iPhone och iPad finns inte Adobe flash player tillgänglig.

Stor orsak till datorkrascher

Anledningen till bojkotten förklarar Apples vd Steve Jobs i ett nyligen publicerat öppet brev där han listar sex anledningar varför flash är en gammalmodig teknologi.

– Flash är den största orsaken till att våra datorer kraschar. Spelaren var skapad under PC-eran och är en framgångsrik business för Adbobe. Vi förstår varför de vill expandera utanför PC:s, säger han och fortsätter:

”Olika sätt att se på världen”

– Flash är inte längre nödvändig att använda för att titta på videor. Nya lösningar som HTML5 kommer att vara en vinnare när det kommer till mobiler – och även PC:s. Kanske borde Adobe fokusera på att skapa fler bra HTML5-verktyg för framtiden istället för att kritisera Apple för att lämna det förflutna bakom sig.

Nu har Adobe svarat på Jobs hårda kritik – och berättar att de planerar att samarbeta med partners som Google, RIM, Palm, Microsoft och Nokia.

– Vi har olika sätt att se på världen. Vårt sätt att se på världen är en multiplattform , säger Adobes vd, Shantanu Narayen till The Wall Street Journal.