Mobiltelefoni

Coolaste tillbehören till din mobil

TEKNIK

Barcelona: Allt från headsets till blingstrumpor

Låt solen ladda mobilen

Dog mobilen precis när du skulle ringa? Och ingen ström finns att få så långt ögat når.

Det är då man behöver en solcellspanel som kan ladda mobilen

Från Solio kommer solpanelen som ser ut som en propeller på en utombordare.

Idén är enkel: du laddar den och så kan den ladda mobilen. Eller GPS:en. Eller portabla tv-spelet.

En timmes laddning i solen ger ström nog för 20 minuter samtalstiden. Är det mulet kan du ladda ackumulatorn med ström från vägguttaget.

Finns att köpa på nätet 800 kr.

Lyxiga fotoramar med stil

Från Parrot kommer dessa fotoramar klädda i fuskkrokodil designade av Andrée Putman. Trådlösa tekniken gör överföring av bilden smidig och priset gör hål i plånboken. 500 dollar eller 4350 kronor kostar ramen.

Blinga med en strumpa

Många vill kunna förvara sin mobiltelefon i något som också skyddar den. Finländska Golla har många olika varianter på roliga väskor och skydd för mobiltelefoner. En rosa strumpa är ett alternativ för dem som har lite mindre, vikbara mobiltelefoner.

Google-mobilen i Europa

HTC visar den första Google-mobilen: G1. Den är tillverkad för tyska T-mobiles amerikanska dotterbolag och säljs ännu inte i Sverige. G1 är en smartphone som har både tryckkänslig skärm och ett utskjutbart tangentbord. Många hade väntat sig flera Androidbaserade mobiler på Mässan i Barcelona, men de verkar dröja till andra sidan sommaren.

Kolla nykterheten med mobilen

Svenska Alcosystems har utvecklat en alkoholmätare som kopplas till mobilen. Mätaren har en riktig bränslecell, precis som de mätare polisen använder, och den ansluts till mobilen via bluetooth. Programmet som styr mätaren kan laddas ned i telefoner som hanterar Java, det vill säga de flesta lite nyare telefoner som finns ute i dag.

Runt 1 000 kronor kommer mätare med program att kosta när den kommer ut på marknaden under tredje kvartalet i år.

Dick Tracy-mobilen

Klockmobiler har det talas om i flera år. Men de flesta som finns är mest till för att skriva sms med. Klockmobiler som det går att ringa med enkelt finns knappast. Men nu kommer LG med en klockmobil som bygger vidare på den prototyp som visades upp på CES-mässan i Las Vegas förra året. Den klarar både vanliga samtal och videosamtal liksom sms.

För de äldre

Pensiofoner eller Seniofoner har österrikiska Emporia tillverkat i några år. De har skärmar med stora, lättläsa bokstäver och siffror, ringsignaler som låter högt – om man vill – och stora, tydliga knappar på tangentbordet.

Nya toppmodellen Talk Premium har också försetts med en snabbtangent på sidan för att enklare kunna skicka och läsa sms.

Smidigt headset från Danmark

Danska Jabra har tagit fram en ny typ av hörlurar som kombinerar mobil och mp3-spelare. Lurarna bär man på huvudet men är platta och står inte ut som andra modeller. De har stöd både för bluetooth och sladd vilket gör att man även kan ansluta en mp3-spelare som inte har stöd för att spela upp musik via bluetooth.

Vill man svara på samtal medan man är ute och springer eller rör på sig på annat sätt, finns en svarsknapp på sidan av luren. Talar gör man i den inbyggda mikrofonen.

De nya lurarna kommer i maj-juni och kommer att kosta runt 1 000 kronor i Sverige.

Styr din iPod från ratten

Parrot Mki 92000 är en avancerad bilkoppling för en Iphone eller en Ipod. Med hjälp av styrreglaget kan man välja samtalsläge där man har handsfree via bluetooth eller Ipod. Då får man upp spellistor och annan information från sin Iphone/Ipod. Men Mki 2000 är inget man installerar själv, bäst är att lämna in bilen och låta en bilradioverkstad sköta installationen.

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni