Teknik

Batteriet till datorn – en brandbomb

Av: 

Erik Nises

TEKNIK

Började brinna i byrålådan

Batteriet till Razaws dator förvandlades till en brandbomb i byrålådan.

På några minuter fylldes huset av giftig rök.

– Vi är chockade, hela familjen kunde ha råkat riktigt illa ut, säger hon.

EXPLODERADE Razaw Kamal visar upp det brunna batteriet. En av cellerna i batteripaketet hade exploderat och branden hade kunnat sprida sig i hela huset.
EXPLODERADE Razaw Kamal visar upp det brunna batteriet. En av cellerna i batteripaketet hade exploderat och branden hade kunnat sprida sig i hela huset.

Razaw Kamal, 21, från Arvika vaknade av en knall och några minuter senare kände hon den stickande röken. I huset låg hela hennes familj och sov.

– Röken spred sig så fort, jag hann precis väcka min lillasyster och de andra och ringa brandkåren. Sen sprang vi ut, säger Razaw.

Urkopplat – låg i en låda

Brandkåren hittade till slut rökens källa – det urkopplade datorbatteriet som låg i en byrålåda.

Branden orsakades av en explosion i ett av de seriekopplade småbatterierna inuti batteriet.

– Ett av dem har exploderat. Det hade börjat brinna i kläder och det hade kunnat sprida sig ordentligt om ingen sett det, säger Per-Olof Öholm, brandutredare på räddningstjänsten i Arvika.

Har hänt med andra

Beskedet kommer inte som en nyhet för HP som tillverkat Razaws dator.

– Det har inte hänt med den här modellen tidigare men det har hänt med andra av våra modeller och även andra tillverkares, säger Arnold Dekker på HP Sverige.

– Det är jättetråkigt och läskigt att det har hänt. Vi kommer att ta ansvar och se till att hjälpa henne. Vi tar fullt ansvar för sakskadorna, en ny dator är det minsta problemet.

Kan vara lömska

Rapporten om explosionen kommer att skickas vidare till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Laddningsbara batterier är lömska. Dels kan någon av cellerna vara felplacerade vid tillverkningen och dels kan de vara felmonterade, säger Ulf Erlandsson på MSB.

Publisert: