Black Friday

Här visar Samsung upp sin vikbara mobil

Samsung visar äntligen Galaxy X med Infinity Flex Display

Av: 

Anders Brattensborg Smedsrud

Samsung visade upp sin vikbara mobil Galaxy X med Infinity Flex Display under ett event i San Francisco 7 november 2018.
Samsung visade upp sin vikbara mobil Galaxy X med Infinity Flex Display under ett event i San Francisco 7 november 2018.

TEKNIK

Efter flera års snack blev det så lite verkstad.
I går visade Samsung upp ett fysiskt exemplar av sin omtalade telefon med vikbar skärm.

Under onsdagen gick Samsungs stora utvecklarkonferens av stapeln i San Francisco. I förhand spekulerades om huruvida företaget skulle visa upp sin allra första vikbara telefon, eller åtminstone berätta lite mer om den.

Spekulationerna stärktes inte minst då världens första telefon med vikbar skärm Flexpai visades upp från ingenstans i Kina förra veckan. Både Samsung och Huawei blev därmed plötsligt omsprungna av en oväntad konkurrent.

Den stora fördelen med en vikbar telefon är så klart att den kan bjuda på en väldigt stor skärm när den viks ut, samtidigt som den tar upp mycket mindre plats än dagens toppmodeller när den viks ihop och stoppas i fickan.

Samsung-toppen Justin Denison visar upp Galaxy X vid SDC18 i San Francisco.

Visade vikbar mobil

Hur kan vi öka skärmstorleken utan att öka storleken på mobilen, frågades det från scenen, innan Samsung till stort jubel visade upp nya Infinity Flex Display.

Den här skärmpanelen ska vara flexibel nog att kunna böjas tusentals gånger och ge utrymme för helt nya formfaktorer eftersom den kan böjas, sträckas och rullas utan att gå sönder.

Inbyggd i en telefon består lösningen som Samsung visade upp på en prototypmobil av en frontpanel och en vikbar panel blev synlig på insidan när mobilen vecklades ut.

Here’s a GIF of Samsung’s foldable phone. #SDC18 https://t.co/ZmXj3PYsHr

Den utvikbara skärmen ska ligga på 7,3 tum och tar automatiskt över apparna du höll på med på frontskärmen innan du vek ut mobilen. Detta ska ge en sömlös övergång oavsett hur du använder mobilen och vilka appar du jobbar med, berättar Samsung.

De berättar också att de börjar massproducera den nya skärmen nästa månad. Den stora frågan då är om det är tillräckligt för att hinna till lanseringen av mobiler som Samsung brukar ha kring februari och mars varje år, eller om vi måste bre på ännu mer tålamod.

Gör mobilen lättare att använda med en hand

Användarna har fått för många saker att förhålla sig till på skärmen och det är dags för en nystart för användargränssnittet, sa Samsungs designchef från scenen och avtäckte helt nya One UI. Det är Samsungs nästa generations användargränssnitt som kommer till Galaxy S9 och Note 9 tidigt nästa år.

ANNONS

Beställ flaggskeppet Samsung Galaxy Note 9 billigast här

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Nyheterna är bland annat att liknande funktioner kommer att grupperas ihop, eller att bara funktioner som är relevanta för det du håller på med visas på skärmen.

Något av det mest intressanta med One UI är emellertid att det ska lösa ett problem som flera upptäcker i takt med att mobilskärmarna ökar i storlek: att funktioner och appar du vill få tag på är svåra att nå med en hand. Det nya gränssnittet är nämligen gjort för att hålla det mest relevanta innehållet i nedre delen av skärmen.

Samsung visade upp sin vikbara mobil Galaxy X med Infinity Flex Display under ett event i San Francisco 7 november 2018.

Den övre delen av skärmen blir alltså till för det du ser på, medan den nedre är till för saker du måste interagera med. Till exempel har notiser länge dykt upp mitt på skärmen, men utan långa tummar har de varit svåra att nå. Med One UI kommer de i stället att dyka upp på nedre delen av skärmen, och samma tankesätt går igen i hela gränssnittet.

One UI ser också till att appar kan utvidga sig sömlöst tillsammans med resten av skärmen på en vikbar mobil när du vecklar ut den. Gränssnittet gör det dessutom möjligt att surfa på nätet, se videor och chatta samtidigt, eftersom upp till tre appar ska kunna köras sida vid sida när en kompatibel enhet är utvikt och du har en gigantisk skärm till förfogande.

Samsung-toppen Justin Denison visar upp Galaxy X vid SDC18 i San Francisco.

Ingen vikbar telefon i butik än

Anledningen till att Samsung bara visade upp ett nytt gränssnitt och en ny skärmpanel, men inte lanserade någon ny mobil som använder detta, är enligt utsago att de vill samarbeta med utvecklare redan från början.

De vill alltså ge utvecklare en smygtitt på vad de jobbar med och låta dem vara med och forma hur One UI anpassas till appar som körs på vikbara telefoner.

Det är så klart en besvikelse att inte få en ny produkt i butik i dag, men nu vet vi i alla fall helt säkert att det kommer en vikbar mobil från företaget.

Vi vet också att Samsung sätter in alla tänkbara krafter för att anpassa sin programvara för att kunna utnyttja den nya formfaktorn på bästa möjliga sätt när den utan tvivel revolutionerar mobilmarknaden nästa år.

Samsung satsar rejält på Bixby för att konkurrera med Google Assistant, Alexa och Siri.

Ökat fokus på röstassistenten Bixby

Utöver fokus på gränssnitt och skärm fick vi reda på att alla Samsung-enheter ska använda sig av artificiell intelligens innan 2020. Här är röstassistenten Bixby helt central, eftersom den ska fungera som bron mellan maskin och människa.

Bixby kommer att integreras med alla nya surfplattor, högtalare, tv-apparater och till och med kylskåp som Samsung tillverkar från och med i dag. Bixby kommer för övrigt att bli tillgänglig på brittisk engelska, franska, tyska, italienska och spanska framöver.

Strömningstjänster som Netflix, Hulu, Spotify och HBO Now ska alla ha stöd för Bixby-röststyrning på Samsung-tv-apparater nästa år.

Samsung öppnad också upp Bixby för utvecklare så att den kan integreras i alla appar. Det innebär en lång större utbredning än i dag och det är tydligt att företaget inte vill lämna över marknaden för röststyrning till Google, Apple och Amazon, trots ett relativt svalt intresse för Bixby än så länge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Black friday 2018 – Aftonbladet sänder live

ÄMNEN I ARTIKELN

Black Friday

Samsung

Huawei

Apple

Artificiell intelligens

Amazon