Nu går det att köpa Ipad i Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-29

Aftonbladets Peter Petersson: Bra för den enkla internetanvändaren

När Ipad släpptes vid midnatt var det redan långa köer utanför de butiker som höll nattöppet.

Oumbärlig eller överskattad nördpryl?

Vid midnatt släpptes Ipaden i Sverige.

Utanför Macoteket på Kungsgatan köade ett femtiotal personer för att få ett av de första exemplaren.

Först i kön stod Olof Plym Forshell, 44, och trampade.

– Jag ska köpa en Ipad till min sambo. Men jag kommer att använda den själv, sade han ett par minuter innan klockan slog tolv.

Han hade stått och väntat i kylan sedan strax före 22.

– Den sista halvtimmen har det blivit lite kyligare om fötterna.

Några minuter senare klev han glad ut ur butiken som den första kunden att köpa den eftertraktade läsplattan.

Tjuvstartar försäljning

Hypen kring Ipaden har varit enorm sedan Apples vd Steve Jobs presenterade den i januari i år.

Ipaden, som kan beskrivas som en läsplatta som går att se film och surfa på, har sålt i miljontals exemplar i USA.

Och nu har turen alltså kommit till Sverige. Den släpps på tisdagen men några butiker – bland andra Media Markt och Macoteket – ”tjuvstartade” redan vid midnatt i ett antal butiker.

Årets julklapp

Handelns utredningsinstitut har redan utsett Ipaden till årets julklapp.

Men vilka är köparna?

Den är bra att titta på strömmande tv och läsa e-böcker på – men har sina begränsningar. Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson tror att det framför allt är "tekniknördar" och enklare internetanvändrare som slår till på den nya prylen.

– Man kan inte bara lägga in vilka program som helst i den som på en vanlig dator. Man blir beroende av Apples egna applikationer, till exempel Itunes. Och precis som med Iphonen går det inte att köra Photoshop i den, säger Peter Pettersson.

Osannolika siffror

– En annan brist är att den inte kan visa filmer i flash – något som används av 75-80 procent av värdens internetsajter.

Det är osäkert hur mycket Ipaden egentligen kommer att sälja i Sverige. Enligt analysföretaget Mediavision finns det redan 60 000 stycken i landet, och ytterligare 210 000 kommer säljas i år. En annan prognos från Telia talar om upp emot en miljon sålda Ipads nästa år. Osannolika siffror – enligt Peter Pettersson.

Från 5000 kronor

– Omkring 6000 personer surfar in på aftonbladet.se dagligen med en Ipad. Mot bakgrund av hur många som läser Aftonbladet på nätet totalt är det otroligt att det redan skulle finnas 60 000 i landet. Och det såldes 100 000 Iphones i Sverige första året, så jag tror mer att någonstans mellan 50 000 och 100 000 sålda Ipads nästa år är mer sannolikt, säger han.

Priserna på en Ipad varierar från 5000 kronor för den enklaste modellen med wifi-anslutning upp till över 7000 för den som vill ha 3G-anslutning och större lagringsutrymme.