Varning: Dina prylar kan vara livsfarliga

Publicerad 2013-09-20

Experten: Så skyddar du dig

Se till att vara har en CE-märkning. Då ska den uppfylla de krav som ställs inom EU.
Se till att vara har en CE-märkning. Då ska den uppfylla de krav som ställs inom EU.

Nya, flashiga elprylar från utlandet är ofta billigare på nätet.
Samtidigt får du mycket sämre koll – de kan vara dolda dödsfällor.

– Vi har testat många sådana varor som har visat sig vara jättefarliga, säger Ulf Johansson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Ulf Johansson,  inspektör vid Elsäkerhetsverket.
Ulf Johansson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Att handla nya, billiga elapparater på nätet tror många är att göra riktiga shoppingkap. Men vad de flesta inte tänker på är att prylarna oftast saknar CE-märkning, vilket är en säkerhetskontroll som alla godkända elapparater inom EU måste ha.

– Direktimporterade varor ger dig oftast dålig koll. Shoppar man grejer på nätet får man oftast bara ett pris och en bild, sedan bryr man sig inte om att ta reda på mer. Så man får vare sig information om var varan kommer ifrån, vilka säkerhetstester som har gjorts, eller vem man ska kontakta om den inte fungerar som den ska, säger Ulf Johansson.

”Många utlandsvaror är jättefarliga”

Köper du dina varor i Sverige – eller i alla fall inom EU – får du i de allra flesta fall produkter som är säkra. CE-märkningen innebär nämligen att varan uppfyller de krav som ställs inom EU och de innefattar allt från elsäkerhet till kemikalierestriktioner.

– Importerar du däremot dina varor utifrån saknas oftast den märkningen. Och finns den kanske den ändå inte är korrekt märkt. Vi har testat många sådana varor som har visat sig vara jättefarliga. Och därför har vi nu gått ut särskilt hårt mot den typen av produkter på sistone, säger Ulf Johansson.

”Se till att det finns någon att kontakta”

I dag ökar förekomsten av direktimporterade varor dock allt mer i de svenska hushållen – som alltså inte uppfyller de krav som ställs inom EU. Allt vanligare är till exempel LED-lampor och laddare till telefoner, datorer och surfplattor.
Vad är de vanligaste felen?

– I bästa fall stör apparaterna bara ut omgivningen så att annan elektronisk utrustning slutar fungera. Men ofta saknas dessutom tillräckligt skydd, vilket gör att du kan komma åt strömförande delar eller så är avståndet mellan höljet och elektroniken för litet. Vissa produkter tål inte heller att man lägger på extra spänning, vilket ständigt sker hemma. Då bildas ett överslag och det kommer ut ström på ”fel sida”.
Och vad händer då?

– Du får en kraftig elektrisk chock på flera hundra wolt, eller så börjar apparaten smälta – ­eller till och med brinna.
Vad kan man göra för att skydda sig från det här?

– Se till att produkten är märkt som den ska och att det finns någon att kontakta om det skulle vara något fel på den.