Bra trådlös handsfree för bilen

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Bilsemester i Europa kan bli dyrt utan handsfree.

Mobilsamtal i bilen utan handsfree är olagliga i de flesta europeiska länder.

Ett trådlöst bluetooth-set är lösningen.

Det är inte tillåtet för en bilförare att tala i mobilen utan handsfree i nästan alla europeiska semesterländer. Böterna varierar från några hundra kronor upp till flera tusen. I Tyskland, som är en stor genomfartsled för svenskar som ska söderut, kostar det i år 40 euro (närmare 400 kronor) om man blir stoppad av polisen med mobilen i handen.

Många bilmodeller har i dag olika tillval för installation av så kallad handsfree i bilen. Numera väljer tillverkarna anslutning via bluetooth eftersom det gör det enklare att koppla in i stort sett vilken mobil som helst. Men sådana lösningar ska man helst göra när bilen beställs från fabrik. Eftermontering är mycket dyrare.

Finns i nya gps

Flera av de nya bilnavigatorerna fungerar också som handsfree med mobilen. En del rätt bra, men de flesta med relativt dåligt ljud som störs av trafik- och kupéljud.

Aftonbladet.se har testat ett alternativ med en lös handsfree som sätts fast med en clip i bilens solskydd. Jabra SP700 är ett rätt bra alternativ med 12 timmars taltid och som dessutom kan laddas i bilens 12 voltsuttag.

Talar om vem som ringer

Ljudet på inkommande samtal är mycket bra. Det är inga problem att höra vad folk säger. Däremot klagar en del på att ljudet från bilen blir lite burkigt och att det ibland klipper. Men klippningarna kan ha med mobilnätet och täckningen att göra.

En syntetisk röst talar om när telefonen är ansluten och när det kommer samtal talar rösten om från vilken nummer. Fast på engelska. Rätt praktiskt dock om det kommer samtal som man känner att man kan ta vid ett senare tillfälle.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN