Bättre program med egen FM-sändare

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Så får du din musik i bilen

1 av 3
Belkin Tunebase FMx med sändare, 3,5millimeterssladd, laddare, hållare till iPod/iPhone samt handsfree.

Nu ska ljudet i bilen bli bättre.

De nya FM-sändarna förses med vassare teknik.

Och med en nödutgång – en sladd till bilstereon.

FM-sändare som sänder musik från en musikspelare direkt till bilens radio har funnits i några år nu. De gick till och med att köpa i Sverige innan Post- och Telestyrelsen till slut gjorde dem lagliga. Problemet med FM-sändarna är att det lätt blir ljudstörningar. I första hand från radiosändare som slår in i den frekvens på radion dit man valt att skicka ljudet från musikspelaren.

Tydligt i städer

Det blir inte minst tydligt i större städer. I Stockholm där det i dag är ganska fullt på FM-bandet med Sveriges radios kanaler, kommersiella kanaler och närradio kan det emellanåt vara nästa omöjligt att hitta en störningsfri frekvens.

Och lyssnar man på musik och har skruvat upp volymen en bit är det inte så behagligt när en annan radiosändare börjar spraka i bilhögtalarna samtidigt som musiken.

Kabel till radion

Tillverkarna av FM-sändare har nu börjat inse problemet. Kensington kom för en tid sedan med Liquidaux Deluxe som är en hållare/laddare till Ipod och Iphone med en 3,5 millimeters kabel som kopplas till bilens stereo. Men det förutsätter att det finns en 3,5 millimeters ingång i bilstereon. Och det har inte alla.

Då är man hänvisad till en FM-sändare.

Där har Griffin sin Roadtrip som är en laddare/hållare för iPod och iPhone med FM-sändare och inbyggd antenn.

Kombinerar sändare och sladd

Men både och har inte funnit hittills. Men det ska bli möjligt med Belkins nya Tunebase FMx. Den är en kombinerad hållare, laddare, FM-sändare för Ipod och har handsfree för dem som använder Iphone. Och, vilket kanske kan vara ännu viktigare ibland: Den har en 3,5 millimeters utgång som kan kopplas direkt till bilstereon för helt störningsfritt ljud.

FM-sändare finns också. Den ska klara att hitta bästa möjliga kanal. Men är det för många sändare i närheten räcker det inte alltid till.

Under juni månad ska Belkins Tunebase FMx finnas i de svenska butikerna.

Publicerad: