Mobiltelefoni

Så gör du en e-underskrift

TEKNIK

En vanlig namnteckning skriver man med penna. Men hur gör man en elektronisk underskrift?

Det finns mer än ett svar, eftersom den nya lagen inte är bunden till en viss teknik.

Här är några exempel.

Lagen som nyss har börjat gälla innebär att företag kan ansöka om att få ge ut ”kvalificerade digitala certifikat” – det vill säga utrustning som folk kan använda för att identifiera sig på nätet och göra elektroniska underskrifter.

För att godkännas krävs bland annat avancerad kryptering och att användaren får en nyckel som är unik. Dessa nycklar kan bland annat se ut så här:

 

Personlig ”nyckel”

Liten pryl som du kan ha på nyckelringen, och som du sticker in i USB-porten direkt i din dator. I nyckeln finns ett chip som är unikt och talar om att du är du. Ett exempel är iKey (bilden), som tillverkas av det amerikanska företaget Rainbow.

www.rainbow.com

Elektroniskt id-kort

Ser ut som ett vanligt id-kort förutom att det också har ett chip. För att kunna använda kortet hemma måste du ha en kortläsare till din dator, vilket kostar 1000–2000 kronor.

Flera företag tillverkar korten, bland annat Posten – men än så länge kan de inte beställas av privatpersoner. Inom en snart framtid kommer dock Posten troligen att lansera en paketlösning med både kortläsare och id-kort.

– Jag kan inte säga exakt när det kommer, men det kommer definitivt under det första halvåret i år, säger Evald Persson på Posten.

● Mobiltelefon

I alla mobiltelefoner finns redan ett SIM-kort som håller reda på vad du har för telefonnummer. Det kortet kan också användas för digitala signaturer. Så här kan det gå till: En kod skickas med SMS till mobiltelefonen. Denna kod ska sedan tillsammans med en pin-kod skrivas in som lösenord på en sajt. På så vis vet man att den som har telefonen är den som är inne på sajten.

Kod-dosor

Används sedan länge av kunder hos internetbankerna. Användaren skriver in en pin-kod och några siffervärden i dosan – och får ut en kod som ska skrivas in på sajten. De nuvarande dosorna omfattas dock inte av den nya lagen, utan bygger på avtal mellan banken och kunden.

Mjuka certifikat

Ingen pryl, utan helt enkelt en programsnutt som ligger på din dator och talar om att du är du. Anses av många vara mindre säker än så kallade hårda certifikat, som lösningarna ovan.

Johan Furusjö

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni