Titta, hela tv:n lyser

TEKNIK

Ram med inbyggt ljus ska ge känsla av större bild

Foto: Pholips nya Ambient Aurea, där hela ramen är belyst.

Brukar du tända en lampa vid tv:n för att få en bättre filmupplevelse?

Nu behöver du inte det längre. Philips senaste är en tv där hela ramen lyser.

Philips fortsätter att utveckla sin tv-teknik kallad Ambilight. Tidigare har bakgrundsljuset kommit från sidorna på tv:n. Nu kommer Ambilight Aurea, där hela ramen är belyst. Philips är den enda av tv-tillverkarna i världen som satsar stora pengar på att utveckla just tittarupplevelsen med hjälp av ljus.

När Philips visade upp Ambilight för några år sedan var det många som undrade vad de höll på med. Men faktum är att för tv-freak var det här bara naturligt. Många har under många år ställt en vanlig lampa bakom tv:n för att på så sätt få en bättre upplevelse av en film.

Större upplevelse

Philips har bara tagit den här bildupplevelsen ett steg till. På IFA-mässan i Berlin, som startar om två veckor, så kommer Philips att visa upp nya tekniken Ambilight Aurea. På tidigare Ambilight-modeller har ljuset kommit bakifrån på tv:n. I vissa fall har en ram funnits runt tv:n som har gjort att upplevelsen av en film förhöjts. Nu strålar ljuset från hela ramen som omger själva displayen.

Tittaren får en uppfattning av att tv:ns storlek är mycket större än vad den egentligen är. Under IFA-mässan kommer Philips att visa upp en specialfilm där upplevelsen ska bli ännu bättre.

Niclas Lidström
Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester