Klart ungarna ska ha mobil – om de verkligen behöver det

TEKNIK

Jag är mobilfreak och byter mobiltelefon så fort jag blir kär i en ny och bättre modell. Sonen har gladeligen ärvt mina ”gamla” mobiler de senaste åren. Själv har jag inte riktigt reflekterat över hur gamla barn ska vara när de får sin första mobil. Sonen fick helt enkelt en dag ärva min Ericsson 688 och fick ett kontantkort. Då var han 10 år.

Han fick ha mobilen för att vi skulle kunna nå honom och han oss. Inga betaltjänster, ringsignaler eller surf på internet. Och han fick inte ha den på under lektionstid i skolan. Detta har han skött till punkt och pricka. Fem år senare har han nu via mig avancerat till en Samsung Z500 3g-mobil med eget abonnemang. Ja, fast det är jag som betalar förstås...

Men frågan är hur små barnen egentligen ska vara när de får sin första mobiltelefon. Det har introducerats flera barnmobiler för riktigt små barn. De har bara knappar för att svara och för att ringa till förprogrammerade nummer, något en femåring kan hantera. Firefly, LG Migo och Mymo är tre modeller som presenterats. Men efter bland annat strålningslarm har tillverkarna dragit öronen åt sig. Forskarvärlden har dömt ut barnmobilerna och sagt att små barn ska inte utsättas för mobiltelefoners strålning.

Mobiltillverkarna undviker numera att rikta sig till en målgrupp under 15 år. Allmänhetens attityd tycks ändå enligt undersökningar vara att 10 år är en lägre gräns för att få sin första mobiltelefon. Och det är väl tidigast i just i den åldern då den kan tänkas börja behövas. Barnen tar sig till fritidssysselsättningar själva, och går själva till olika kompisar efter skolan, tar sig hem från kalas osv.

Det man bör tänka på när barnen får sin första mobil är väl om det verkligen är nödvändigt. Inte gå på tjat om att ”alla andra har en”. Varför ska barnet gå omkring med stöldbegärliga saker i onödan? Dessutom, är man orolig över strålningsrisken är det bättre att vänta. Barnet ska också vara moget för ansvaret att hantera något som kostar pengar.

För att begränsa kostnaderna, som lätt kan skena iväg, är kontantkort den enklaste lösningen. Gör ett överslag av hur mycket barnet kan behöva ringa, och tanka kortet med passande belopp. Tänk på att leverantörerna ofta tar olika betalt för samtal, sms, med mera, beroende på hur ofta du tankar kortet. Priserna blir högre om du inte tankat kortet inom en månad. Lite lurigt. Så ta med det i beräkningen.

Ju fler unga som har mobiler desto fler betaltjänster riktar sig till denna målgrupp. Ringsignaler, musik och spel kan laddas ned, och pengarna rinner snabbt i väg. För att förhindra detta kan man beställa olika spärrtjänster för barnets mobil. Då går det inte att använda vissa betalnummer och liknande.

Sonen är införstådd med att han får hålla sig sig inom abonnemangets gränser, och beställer han någon betaltjänst får han stå för det ur egen kassa. Det känns skönt att veta att han kan nå oss om det är något, och att kunna nå honom i olika situationer. Som till exempel när han befinner sig på tre veckors språkresa i England. Eller hänger med kompisar i Tantolunden en sen kväll.

Min tre bästa tips

Foto: Nokia 1600 är en enkel telefon som kostar under 500 kronor utan abonnemang.

Ur mejlboxen

Läs Chi Ans tidigare krönikor

Chi An Gramfors