LCD-skärm med full HDTV-upplösning

TEKNIK

HP lanserar mediaserver som hantera alla dina digitala apparater

1 av 3
LCD med HDTV upplösning - nu i 42 och 47 tum

LAS VEGAS

HP presenterar flera intressanta nyheter under CES. Eller vad säg om en Vista-baserad server för hemanvändaren, en 47 tums LCD som klarar 1080p och trådlöst nätverk samt en hemma-PC med pekskärm och allt som behövs för att hantera hela hemmets medie-behov?

Den mest intressanta nyheten är helt klart den kommande hemmaservern som går under namnet HP Media Smart Server. Den lilla burken bygger på Microsofts nya Windows Home Server som ska göra det enklare för hemanvändare att hantera alla sina digitala resurser oavsett om det handlar om datorer, mediespelare, spelkonsoller eller underhållningsenheter.

Tanken är att servern och alla dess funktioner ska vara lättinstallerade och ska kunna användas av alla utan förkunskaper.

Media Smart Server ser till att alla filer som lagras på den eller på övriga datorer i nätverket säkerhetskopieras automatiskt. Från servern kan man övervaka och även ta kontroll över alla enheter i nätverket. Man kan dela filer och strömmande media och även få tillgång till dem från vilken dator som helst med en internetuppkoppling och rätt lösenord. Det mesta av det Media Smart Server har att erbjuda kan man redan göra idag men det kräver en hel del mekande med program och inställningar, något som vanliga användare inte är beredda att göra. Med media Smart Server får man det mesta gjort automatiskt utan större bekymmer enligt HP och Microsoft.

Servern bygger på AMD:s Sempron-processor och levereras med plats för upp till fyra hårddiskar. Media Smart Server lär dyka upp i Sverige till sommaren.

Pekskärm för hemmadatorn

HP Touchsmart IQ770 är som namnet antyder en hemdator med pekskärm (19 tum). Man kan komma åt alla program och verktyg direkt genom att peka på skärmen istället för att använda musen. Datorn bygger på Microsoft Vista och innehåller det mest man kan tänkas behöva: inbyggd PVR, webbkamera med mikrofon, DVD-brännare, TV-kort för HDTV, högtalare, trådlöst tangentbord och fjärrkontroll. Allt detta i en riktigt snygg förpackning.

Bakom skalet döljer sig en 64-bitars processor från AMD, 2 GB internminne och 320 GB lagring.

47-tums LCD med full HDTV-upplösning

HP håller sig även framme på TV-fronten och lanserar flera HDTV varav två LCD-modeller (42 och 47 tum) som klarar HDTV. Det handlar inte om några fuskvarianter här, utan de två apparaterna klarar 1080p vilket innebär full HDTV-upplösning (1920 x 1080). Riktigt intressant är att TV:n kan kopplas trådlöst (och via sladd) till nätverket och internet för att ta emot strömmande media.

MediaSmart 1080p LCD har tre HDMI-ingångar, dubbla ingångar för komponentvideo och en VGA-dataingång. Skärmen har en ljusstyrka på 500 candela/m2, 1200:1 i kontrast och en responstid på 6 millisekunder.

Länkar

Assi Abdel-Baki , Prylportalen.se