Mobiltelefoni

Napster slutar med mp3

TEKNIK

Napster överger mp3-formatet, för att bättre få kontroll över vem som har upphovsrätt till musiken som sprids i deras nätverk, uppger Wired.

Man kommer att behöva ett särskilt program för att lyssna på det nya filformatet .nap.

Napster får inte återuppta sin verksamhet innan de kan garantera att ingen upphovsrättsskyddad musik sprids i deras nätverk, beslutade domstolen för en vecka sedan.

Nu tar företaget fram ett nytt filformat, i samarbete med Playmedia Systems. Det nya nap-formatet kommer att innehålla information om vem som har upphovsrätt till musiken.

Mp3-filer som skickas till Napster konverteras automatiskt till det nya formatet, som uppges vara en modifierad version av mp3-formatet. Skillnaden är enligt Wired att filerna inte ska kunna brännas på cd eller distribueras vidare.

Betalversion

Nap-filerna kommer att användas i den öppna delen av Napster, uppger PC för Alla. Den andra delen, där man kommer att kunna köpa musikfiler, beräknas komma i slutet av sommaren.

Men Napsters partner Bertelsmann måste få med sig de andra bolagen för att det nya formatet ska få spridning.

- De behöver ha med sig de andra skivbolagen om det ska fungera, säger Ric Dube, analytiker på Webnoize, till Wired.

- Sen behöver komma på ett sätt att göra systemet lättanvänt, så att de får med sig användarna. Men allt det här bygger på Napsters antagande att de är större än själva mp3-formatet.

Tidigare artiklar

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni