Gps årets julklapp? – Knappast!

TEKNIK

Här är klapparna vi verkligen vill ha.

Gps som årets julklapp?

Inte om man får tro prisjämförelsesajten Prisjakt.

Där är det tv-spelkonsoler som svenska folket suktar efter.

Spelkonsoler, spelkonsoler, spelkonsoler. Av de tio mest populära produkterna på Prisjakt är hela sex spelkonsoler. Det visar den undersökning som sajten gjort på vilka produkter som folk söker mest på.

– Vi ser tydligt att spelkonsoller och mobiltelefoner återkommer som traditionella julklappar år efter år, säger Franz Hänel, utvecklingschef på Prisjakt.

Ökar mest inför jul

Undersökningen gjordes under vecka 48 till 50 och visar också vilka produkter som fått störst uppsving under perioden, det vill säga vilka produkter som säljs mer innan jul än andra tider på året. Bland dessa finns de typiska julklappsprylarna – köksmaskiner, hårstylers och tv-spel. Men även digitala fotoramar.

– Digitala fotoramar är ju en praktisk och trevlig pryl som kan bli en bra present. De är fortfarande ganska dyra, men om en tillverkare bara tar fram en tillräckligt bra produkt för under 1000-lappen så kan den kanske bli nästa års stora grej. Även om den inte kommer att konkurrera ut spelkonsolen, säger Franz Hänel.

Hellre vanlig dvd än blu-ray

Även LCD-tv är populärt att söka på, och prisjakt har även undersökt vilken storlek vi vill ha på vår nya tv. Ungefär 40 tum gäller för både LCD och plasma. Varken Blu-ray eller HD-dvd har en chans mot den gamla hederliga dvd-filmen, som står för nära 90 procent av alla sök. i den kategorin.

Intresset för gps minskar

Gps:en då? Nja, navigatorn hamnar bara på 15:e plats över de populäraste prylarna. Faktum är att intresset till och med har svalnat. I somras nådde stigfinnar-prylen sin toppnotering, men sedan dess har antalet sök gått ner.

– Gps är ju mer en sommarpryl, man köper den till semestern när man ska ut och resa. Tv-spelskonsoller är mer något man vill ha på vintern när det är mörkt och kallt ute, säger Franz Hänel.

Spara hundralappar – jämför priserna på prisjakt