Teknik

Rika och glömska får hjälp att hitta Mercan

Av: 

Dino Stén

TEKNIK

Ny app för Mercedes-ägare i USA

Nu finns appen för minnessvaga och förmögna amerikaner:

appen som minns var Mercan står parkerad.

Ja, vad säger man? Kan hända är de fler i USA än här – de rika och glömska, alltså. Därför verkar det finnas en marknad för denna app i amerikanska App Store.

Inte längre än 1600 meter

Mercedes Mbrace heter funktionen som utvecklats av Hughes Telematics och som hjälper den glömske att hitta bilen. Står man med famnen full av kassar och inte hittar sin Merca kan man ställa dem på marken och trycka på den "Merca-nyckeln" i mobilen. Telefonens och bilen GPS samarbetar för att leda ägaren till bilen där den står havet av andra bilar utanför stormarknaden. Om den däremot står längst bort på en gigantisk parkering kan det bli problem att hitta bilen. Maxradien för funktionen är en amerikansk mile eller ca 1600 meter.

En annan finess är att man med appen kan låsa/låsa upp bilen. Men har man tappat bort nyckeln så hjälper det inte mycket att komma in i bilen. Den blir ändå stående där den är.

Appen hittar verkstad

Om man plötligt tycker väldigt illa om sin bil och behöver byta, eller om man råkar ut för motorhaveri så finns hjälpen i appen – tack och lov. Med några knackningar på skärmen får man guidning till närmaste Mercedes-återförsäljare eller verkstad. Och när man väl betalat dyrt för sin Merca går det till och med att administrera bilräkningarna med hjälp av appen.

Alla nya modeller av Mercedes i USA får systemet installerat och för att appen ska fungera betalar man en prenumerationsavgift.

Ja, om man kommer ihåg.

Publisert: