Teknik

Vi har det bra – med bio bak i bilen

TEKNIK

Dvd i bilen – från lyxgrej till vardagspryl

En bra film och en påse chips. Långresan går plötsligt som en dans.
En bra film och en påse chips. Långresan går plötsligt som en dans.

Film i baksätet kan göra långresan mera uthärdlig för alla.

Men det finns många modeller och behoven varierar.

Visst kan man leka turnéleken och tävla om vem som ser flest solur, gula brevlådor och prydnadsväderkvarnar på bilresan. Eller räkna grå Volvo och röda Saabar. Men på senare år har dvd-spelare i bilen blivit ett allt vanligare alternativ.

Från att ha varit en lyxgrej som bara skymtade förbi i film och tidningar går det i dag att få tag i en bra bärbar dvd-spelare från dryga tusenlappen.

Dubbla hörlursuttag

Då gäller det de enklaste modellerna med en lös skärm och dubbla hörlursuttag så att åtminstone två kan se filmen och lyssna till ljudet utan att störa föraren.

Men det finns också mera

avancerade modeller. En av årets grejor är tvillingsskärmar. De består av en skärm med dvd-spelaren inbyggd och ytterligare en skärm som visar samma film. De kan monteras med kardborrband eller andra fästanordningar bakpå ryggstöden i bilen. Och vips har man en lite biosalong där bak.

– De dubbla skärmarna är något som folk börjat intressera sig mycket för. Men vi ser också att man vill ha andra funktioner i sin spelare. Datorspel och även tv-mottagning är något som kommer, säger Mikael Kaasik på Optical Storage.

Vill man göra en mera permanent installation av dvd-spelaren i bilen finns olika takkonsoler där spelaren fälls ner från taket. Men det finns också flera modeller som ersätter bilens vanliga nackstöd. I dem är sedan dvd-spelaren inbyggd på baksidan. Sådana nackstöd fungerar dock inte på bilar som Volvo och Saab som har särskilda säkerhetslösningar i originalnackstöden.

Personliga spelare

Ett alternativ till stor skärm eller dubbla skärmar monterade på ryggstöden är att skaffa små personliga spelare om man har flera i baksätet som ska se på film. De kostar från 1 500 kronor och uppåt.

Sedan kan man ju köra turnéleken en stund i alla fall. Det är trots allt rätt roligt.

Läs också:

Peter Pettersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik