Mobiltelefoni

Når inte upp till Nokia

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Sony Ericssons nya utmanare känns plastig och har sämre kamera

Nu har Sony Ericsson nya kameramobil K850 kommit till butikerna.

Den första med en digitialkamera på fem megapixel.

Aftonbladet.se har testat både kamera och telefon.

Tre bilder tagna med kameramobilen K850.

Det är kanske är ett tidens tecken att Sony Ericssons nya värsting på kamerasidan K850 hamnat i butikernas hyllor nästan ett halvår efter värsta konkurrenten Nokia fick ut sin toppmodell N95.

När Sony Ericsson lanserade sina Cybershot-kameror med K800 ledde man utvecklingen på kameramobiler. Det gör man inte längre. K850 är visserligen en en bra telefon som har det mesta man kan tänka sig. Men den når inte riktigt upp till samma klass som Nokia N95.

Känns plastig

Det beror inte bara på att K850 saknar inbyggd gps. Det går att ha gps:n i sladden till hörlurarna. Nej, det beror framför allt på att K850 känns plastig och har mindre skärm. Dessutom, för en kameramobil, har den bara en halvbra blixt. Med en N95 kan man utan vidare ta en kul bild på sällskapet runt bordet inne på en mörk restaurang. Med K850 kommer bara de som sitter närmast med på bilden. Och vart har linsskyddet tagit vägen?

Det finns ett innanför bakstyckets genomskinliga plast. Det dras för när kameran inte används. Men plasten framför måste ju kunna bli repig den med och vad gör man då?

Tryck på skärmen

En nyhet på K850 är en tryckkänslig skärm. En del av de knappar som tidigare suttit längst upp under skärmen dyker nu upp som symboler. Rätt snyggt. Men man är begränsad till en del funktioner via skärmen. Vill man bläddra måste man använda styrpilarna på tangentbordet som är så häftigt designade att de tar en stund att lära sig hitta.

Mediespelaren, radion och övriga funktioner är mycket bra. Inte minst för dem som är vana vid Sony Ericssons användargränssnitt.

För snabbare surf har K850 försetts med turbo-3g. Det är bra. Men stöd för trådlöst nätverk saknar den. Vi gav den fyra plus efter första testen när den lanserades i Berlin i somras. Den får behålla dem, men med tvekan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni