Tre prisklasser på Telias Iphone

"Intresset är otroligt stort"

Den 11 juli släpps Iphone i Sverige.

I går kväll meddelade Telia vilka typer av abonnemang som telefonen kommer att säljas med.

Men fortfarande tiger företaget om vad de kommer att kosta.

Telia, som har ensamrätten att sälja Iphone i Sverige, har tagit fram tre specialanpassade abonnemang till Iphone: mini, midi och maxi. De innehåller varierande antal fria minuter för samtal, sms och datatrafrik.

Enligt Telia är abonnemangen "utformade för att Iphone ska komma till sin rätt och ge dig maximal användarglädje."

Det kommer även att gå att köpa telefonen med Telias andra abonnemangsformer. Men den som då inte väljer ett så kallat fastpris-avtal riskerar mycket höga räkningar eftersom surfkostnaden snabbt kan rusa iväg.

Varför berättar ni inte vad abonnemangen kommer att kosta, Telia?

– Det kommer vi att återkomma med inom kort, säger Charlotte Zûger, kommunikationschef för mobila tjänster i Sverige på Telia.

På er hemsida har folk sedan en tid kunnat anmäla sitt intresse för Iphone. Hur många har gjort det?

– Det har varit ett oroligt stort intressee, som har överträffat våra förväntningar med råge.

Kommer telefonerna att räcka till?

– Vi får se hur det kommer att gå. Vi hoppas att det ska finnas en telefon till alla men det är ingenting vi kan garantera, säger Charlotte Zûger.

Snålt med data

Aftonbladets mobilexpert Peter Pettersson tycker att framförallt att den datatrafik som ingår i Telias abonnemang är snålt tilltagen:

– 1 GB i maxiversonen är inte särskilt mycket. Kollar man lite på Youtube, surfar, gps-navigerar, kollar aktiekurser – kort sagt använder Iphone som den är tänkt att användas – kommer man snabbt upp i den mängden, säger Peter Pettersson.

För Telias mobila bredband, för 199 kronor i månaden, är gränsen 5 GB.

– Där någonstans borde gränsen ligga även för Iphone, säger Peter Pettersson.

Liknar Tyskland

Telias Iphone-abonnemang liknar det upplägg som operatören T-mobile lanserat i Tyskland och Österrike. Där ligger månadsavgiften för det saftigaste abonnemanget, xl, på 89 euro (cirka 840 kronor) i 24 månader. Då ingår lika många fria samtalsminuter som i Telias maxi-abonnemang.

Telefonen säljs av T-mobile till detta abonnemang för 1 euro (9,50 kr) för 8 GB-versionen och 19,95 euro (knappt 200 kr) för 16 GB. Totalkostaden under bindningstiden blir då drygt 20 000 kronor.

För de mindre abonnemangen ligger månadsavgiften hos T-mobile på 69 euro (650 kronor) med 200 fria minuter och 49 euro (460 kronor) med 100 fria minuter. Telefonen kostar då upp till 1 400 kr extra.

Peter Pettersson tror på liknande prisbild även här i Sverige:

– Det blir i alla fall knappast billigare. Tyskland har exempelvis en mycket lägre moms än Sverige.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN