Första domen i USA mot musikpirater

TEKNIK

– och första juli kan det bli olagligt att ”svartkopiera” musik även i Sverige

Skivindustrin har trappat upp kriget mot musikpiraterna på nätet – och nu hänger regeringen på.

Från och med den första juli kan det bli olagligt att piratkopiera musik i Sverige.

I tisdags föll den första domen i USA mot två medlemmar i ett fildelningsnätverk.

Fildelning är en stor industri på nätet. Sammanlagt finns minst 130 program där internetanvändare kan dela filer med varandra. Störst av dem alla är Kazaa och Edonkey.

Samtidigt som musikindustrin trappar upp kriget mot den illegala fildelningen jobbar den svenska regeringen på ett nytt lagförslag. Om det går igenom kommer att bli mer riskfullt att ladda hem musik- och filmfiler.

Två dömda i USA

I USA dömdes för första gången medlemmar i ett så kallat fildelningsnätverk i tisdags, skriver VG.

Två män i 50-årsåldern åtalades för att ha brutit mot upphovsrättslagen genom att byta program, musik och filmer via ett fildeningsnätverk på internet.

Männen drev hubbar som möjliggjorde nedladdning av stora mängder upphovsrättskyddat material, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Männen riskerar nu fängelse och 10 miljoner kronor i böter. Domstolen meddelar deras straff den 29 april.

Gigantiskt uppgift

Men att få stopp på filbytandet är en gigantiskt uppgift. Varje dag byter cirka 2,5 miljoner användare filer med varandra - enbart på Kazaa. Hur stor fildelningen egentligen är finns det inga siffror på.

Den olagliga spridningen av musik och filmer har länge retat gallfeber på musikbolagen.

Under 2003 sjönk cd-försäljningen med 120 miljoner kronor – bara i Sverige. Enligt branschen beror det till största delen på filbytarna.

Hittills har de som laddat hem musik och film inte gjort sig skyldiga till något brott – det har varit de som delar ut filerna som varit bovarna. Men i det nya lagförslaget blir det även brottsligt att ta hem filer – oavsett om man sprider dem vidare eller inte.

Fängelse i två år

Men frågan är vilken effekt den nya lagen får.

– Lagen får inte så stor betydelse i den praktiska antipiratverksamheten, har Lars Gustafsson, vd för svenska international federation of the phonographic industry, Ifpi tidigare sagt till aftonbladet.se.

Från politiskt håll har det hävdats att lagen om inte annat kan göra folk uppmärksamma på de felaktiga i filbytandet.

Det nya lagförslaget minskar enskildas rätt att kopiera upphovsrättsskyddat material och förbjuder all befattning med de illegala kopiorna som i dag finns på internet.

Straffet för den som delar ut eller laddar ner olagliga kopior blir i första hand böter. Men handlar det om storskalig verksamhet kan straffet bli fängelse i upp till två år.

Per Mattsson, Kristian Lindquist