Syntax error är helt rätt

Blippar det konstigt om radion – och plötsligt översköljs du av en våg av nostalgi? Då är det ”Syntax error” du har rattat in.

Thomas Sol Sunhede ger dig musiken från spelens barndom.

NOSTALGI Thomas Sol Sunhede bjuder på musiken vi inte har hört sedan hemdatorn hette Commodore 64 och tv-spelet var en grå, fyrkantig låda som hette NES.
NOSTALGI Thomas Sol Sunhede bjuder på musiken vi inte har hört sedan hemdatorn hette Commodore 64 och tv-spelet var en grå, fyrkantig låda som hette NES.

– Jag sitter och spelar Nintendo, säger Thomas Sol Sunhede, 22, när Puls ringer.

Han har 107 kassetter till Nintendos tv-spel från 80-talet, han har släpat med gamla Amigadatorn med ”Sensible soccer” till studentrummet i Visby.

Och han gör femton minuters ”Syntax error” i ”Frank” i P3 varje tisdag. En tripp med den syntetiska musiken från de tidiga dataspelen – och hyllningar gjorda av fantaster.

När jag gick i mellanstadiet var det en kille som hade Commodore 64-musik på freestylen. Vi tyckte det var lite nördigt.

– Nördstämpeln håller på att försvinna, jag får ganska mycket mejl från tjejer. Och från folk som trodde att de hade tröttnat på musik.

Favoritlåtar? Thomas räknar snabbt upp ett gäng. ”Mega man 2”, ”Supercars II”, ”Dogs of war”? Pulserande syntslingor och burkiga samplingar, gjorda med pilligt hantverk och primitiva verktyg.

– Det är retro. Folk kan ju låtarna fast de inte har hört dem på många år.

Favoritkompositörer? David Whittaker, Allister Brimble, K Nakamura. Idoler, fast kanske inte riktigt som andra artister.

– Man hade nog inte satt upp en plansch på dem, snarare på spelet.

Thomas tänker skaffa fil kand i spelutveckling på Gotland. Kanske i programmering, kanske i grafik. Kanske läge att göra egen musik.

– Jag har ju planer på det varje dag.

Och ”Syntax error” rullar på.

– Låtarna är ju det jag minst av allt skulle få slut på. Det finns äckligt mycket bra låtar, säger Thomas Sol Sunhede.

arkiv Thomas Sol Sunhede

Henrik Rudin

Publisert: