Effekterna av dataviruset visas först på måndag

TEKNIK

Minst en miljon smittade datorer

Dataviruset som sprids via e-postmasken Klez tycks inte ha fått de förödande konsekvenser som befarats.

Men det slutgiltiga facit för viruset kommer först på måndag då företagen slår på sina datorer igen.

Den befarade katastrofen uteblev på lördagen för de runt miljonen datorägare som har fått sina datorer smittade av e-postmasken Klez.

- Jag har inte hört talas om några fall ännu, som tur är får man väl säga, säger Per Hellqvist på företaget Symantec.

Att viruset skulle bryta ut en lördag kan ha inverkat på att så få fall rapporterats. De företag som har hållit stängt över helgen kommer inte att upptäcka skadorna förrän de loggar in efter helgen.

De som drabbas av Klez är de som har programmen Microsoft Outlook och Outlook Express.

Klez är svårt att identifiera och därför har det kunnat sprida sig vidare under en längre tid. Minst en miljon datorer beräknas vara smittade med viruset.

- I vanliga fall vet man inte om att man är smittad. Det är om man får elaka samtal från kompisar som får konstiga mejl, om förolämpande meddelanden kommer upp på skärmen eller om hårddisken jobbar när den inte ska som man vet att man har virus, säger Per Hellqvist.

Viktig information raderas

Om Klez aktiveras under lördagen så kommer filer att raderas och information kommer att försvinna. Bilder, MP3:or, program och textdokument är exempel på sådant som riskerar att förstöras.

I ett nätverk där en dator är smittad så förs viruset vidare till de andra datorerna.

Det är inte lätt att skydda sig mot det lömska viruset Klez, det är till och med kapabelt att attackera dåligt uppdaterade antivirusprogram som försöker ta bort det. Då hjälper det inte att uppdatera antivirusprogrammet för då är det redan avstängt och man får installera om programmet. Klez kan även förstöra brandväggen.

- Man ska se till att antivirusprogrammet alltid är uppdaterat. Man ska uppdatera så ofta man orkar. Det bästa är om man har automatisk uppdatering som sätter igång varje gång man kopplar upp sig på internet, säger Per Hellqvist.

Virus sprids över världen på ett par timmar

Klez är inte unikt på något sätt. Det finns ett stort antal liknande virus.

- Totalt har vi koll på ca 86 maskar och trojaner som slår mot antivirusprogram och personliga brandväggar, säger Per Hellqvist.

Det är heller ingen nyhet, det har funnits länge utan att göra något större väsen av sig. Det var i oktober som Klez först påträffades och i våras kom mängder av nya varianter av viruset. Det har alltså, till skillnad från virus som Melissa och Loveletter, smugit sig på oss och är nu bland de mest spridda virusen i världen.

- Melissa och Loveletter spreds över hela världen inom loppet av ett par timmar. Det går så snabbt via e-post, säger Per Hellqvist.

Här blir du av med viruset

Bland annat här finns beskrivning och gratis verktyg för att rensa Klez-viruset:

Så fungerar Klez:

Tio virus som hotar våra datorer:

Dessa virus attackerar bl a antivirusprogram och brandväggar.

Susanna Vidlund, Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer