Åkesson: Fäll nästa jobbskatteavdrag

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson uppmanade oppositionen att fälla nästa jobbskatteavdrag.

– Låt oss göra det, sa Jimmie Åkesson.

Då varnade Reinfeldt för regeringskris.

I stället för att lyfta hjärtefrågan minskad invandring, så valde Jimmie Åkesson att visa musklerna för Reinfeldt under gårdagens partiledardebatt.

– Om man räknar med de gånger som regeringen mörkat nederlag och röststrul så kommer vi när terminen är slut att räkna till 35 gånger som regeringen haft riksdagsmajoriteten emot sig. Sverigedemokraterna har gjort skillnad, sa Åkesson.

”Kärnan i makten”

Reinfeldt använde i går avsevärd tid till att prata om det finanspolitiska ramverket, de budgetregler som säger att oppositionen inte kan få igenom förslag som ökar utgifterna i statsbudgeten utan att vara överens om alla detaljer.

– Vårt skydd för att riksdagsmajoriteten inte ska ta över Sverige är det finanspolitiska ramverket. Det är kärnan i regeringsmakten, för att undanröja möjligheterna till kortsiktiga, ansvarslösa majoriteter som Åkesson försöker göra sig till tals för.

Statsministern varnade för en regeringskris i höst om oppositionen går samman för att fälla det planerade femte jobbskatteavdraget.

”Vi får se i höst”

Något som Jimmie Åkesson i stället uppmanade till.

– Det verkar finnas en majoritet i riksdagen för att stoppa ett ytterligare jobbskatteavdrag, låt oss i så fall göra det, sa Åkesson.

Efter debatten fick Håkan Juholt (S) frågan om han kan tänka sig att stoppa jobbskatteavdraget.

– Det är alldeles uppenbart att regeringen kanske inte har majoritet här i riksdagen för att gå vidare med dessa stora skattesänkningar. Det får vi se i höst.

Är du då beredd på regeringskris?

– Det är inte jag som utlyser en regeringskris. Vi har en minoritetsregering. Det är statsministerns uppgift att lägga förslag som har förankring i riksdagen, säger Håkan Juholt.

Publisert: