Amazon släpper ny Fire TV Stick med 4K-stöd

Ska konkurrera med Apple TV och Chromecast

Amazon släpper en ny Fire TV Stick  med stöd för 4K HDR.
Amazon släpper en ny Fire TV Stick med stöd för 4K HDR.

Stöd för 4K HDR-kvalitet och Dolby Atmos-ljud är några av uppdateringarna när Amazon släpper ny Fire TV Stick.

I natt visade Amazon överraskande nog upp en uppdaterad streamingsticka, kallad Fire TV Stick 4K. Precis som namnet mer än antyder får den stöd för strömmad video i 4K-kvalitet.

Det här blir den första uppdateringen sedan Amazon lanserade Fire TV Stick i fjol.

Den nya strömningsapparaten pluggas, precis som sin föregångare, direkt in i tv:ns HDMI-port där den döljs bakom tv:n. Den ger dig tillgång till strömningstjänster för film eller musik som Amazon Prime (så klart), Netflix, Hulu, Youtube och Spotify.

Konkurrerar med Apple och Google

Tillsammans med 4K-upplösning med 60 bilder i sekunden stödjer nykomlingen alla tre av de stora HDR-standarderna, HDR10, HDR10+ och Dolby Vision. Därtill kommer stöd för Dolby Atmos-ljud.

För att till fullo utnyttja alla de nya möjligheter som följer med Fire TV Stick måste du självklart ha en bra 4K-tv och eventuellt en Dolby Atmos-förstärkare.

För att säkerställa jämna 4K-strömmar var Amazon tvungna att uppdatera insidan av den lilla strömningsstickan. Nu döljer sig därför en fyrakärnig processor på 1,7 GHz och en nu och förbättrad Wifi-processor på insidan av stickan. Bluetooth 5.0 är också på plats. Enligt Amazon är Fire TV Stick 4K upp till 80 procent snabbare än den tidigare modellen.

Den argaste konkurrenten blir utan tvekan Googles Chromecast, som det nu står klart kommer att komma i en ny version inom några få veckor.

För strömning i 4K kommer också Chromecast Ultra och Apple TV 4K bli konkurrerande streamingboxar.

Bägge konkurrenterna har dessutom stöd för HBO Nordic.

Samma pris som originalet

Trots att insidan blir kraftfullare och strömningskvaliteten högre, kommer Amazons Fire TV Stick att säljas för samma pris som föregångaren, alltså 50 dollar, i alla fall i USA.

Men det är kanske inte så konstigt med tanke på att konkurrenten Chromecast kostar ungefär lika mycket. Till skillnad från Apples Siri och Googles Assistant har Amazons Alexa inte heller officiellt stöd i Norden än.

Artikeln publicerades först på Tek.no.

Publisert:

LÄS VIDARE