Teknik

Nu går smöret åt – som smör

Av: 

Mikael Löfström

TEKNIK

Tv-kockarna får fettet att sälja slut i affärerna

Kändiskockarna hissar fett och dissar light.

Då säljer smöret som i solsken.

Nu är bristen akut i affärerna.

HYLLORNA MJÖLKAS UR Leila Lindholm tillhör klicken kockar som brer på med massor av smör i tv-rutan. Resultatet: Svenskarna tycker att fett har blivit hett. Och nu gapar hyllorna tomma efter smör.
HYLLORNA MJÖLKAS UR Leila Lindholm tillhör klicken kockar som brer på med massor av smör i tv-rutan. Resultatet: Svenskarna tycker att fett har blivit hett. Och nu gapar hyllorna tomma efter smör.

Smör är flott, tycker svensken. Ut ur köken ska lightprodukter med tillsatser. In ska den rena råvaran, gärna så fet som möjligt. En utveckling påhejad av tv-kockar och dietister.

– Jag bakar bara på riktigt smör, säger Leila Lindholm, som för allt smör i Småland inte tänker minska på fettet.

– Smör är den bästa smakförhöjaren och fantastiskt gott.

Mindre mjölk

Kokboksdrottningen Monika Ahlberg ”hatar lightvaror” och har alltid smör i kylskåpet.

Men nu håller det svenska smöret på att sina.

Både branschorganisationer och dietister pekar på högre konsumtion som en av orsakerna till att smöret just nu säljer som – just det, smör – över hela landet.

Samtidigt minskar mjölkproduktionen.

År 2006 hade Sverige 8 100 mjölkproducenter. I dag är siffran nere på 5 300, enligt branschorganisationen Svensk Mjölk.

– Omräknat har produktionen minskat med 400 miljoner liter på tio år. Vi håller på att mjölka ur oss själva, säger Jonas Carlberg på Svensk Mjölk.

Nu dammsuger mejerijätten Arla andra länder i jakt på mjölkråvara.

– Det är aldrig roligt att inte kunna leverera det kunderna vill ha, men det ser ut att bli bättre om ett par veckor, säger Claes Henriksson, presschef på Arla.

’Jättetråkigt’

Enligt Svensk Mjölk kan bristen kvarstå fram till årsskiftet. Och fortsätter mjölkproduktionen i landet att sjunka i samma hastighet tvingas vi importera mer – en utveckling bland annat tv-kocken Leila Lindholm blir butter över.

– Det är jättetråkigt, vi borde konsumera så mycket närproducerat vi bara kan. Men det ligger på politisk nivå att bönderna i Sverige inte tjänar tillräckligt med pengar, säger hon.

Publisert: