Här är Googles mobil

Av: Peter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den första som på allvar utmanar Iphone

Nu är den första Google-mobilen framme.

I går kväll lanserades den i New York.

G1 är den första mobilen som på allvar utmanar Iphone.

Vid en presskonferens på eftermiddagen svensk tid visade tyska Deutsche Telekoms mobilarm T-mobile upp den första mobilen som bygger på teknik framtagen av sökmotorjätten Google.

Google har utvecklat ett helt nytt operativsystem för mobiltelefoner som döpts till Android. Och G1, som den nya mobilen kallas, är den första mobilen som använder Android.

Musik via datorn

G1 kommer ut på marknaden i USA den 22 oktober och kommer att kosta 179 dollar (motsvarande cirka 1200 kronor) för kunder som samtidigt tecknar ett tvåårsavtal inklusive datatrafik med T-mobile.

Den nya mobilen har en 3,5 tums tryckkänslig skärm samt ett vanligt tangentbord som man slajdar fram. Istället för Iphone “home”-knapp under skärmen har den en styrpinne. G1 har också en direktkoppling till Amazons musik- och videokatalog där man kan köpa hem musik. Men musik kan bara köpas i datorn eller via trådlöst nätverk och sedan föras över till mobilen. Via 3g-nätet kan man bara förhandslyssna.

Oklart om Sverge

T-mobiles satsning på den Android-baserade mobilen G1 i USA är helt nödvändig. Eftersom huvudkonkurrenten på den amerikanska marknaden AT&T har ett exklusivavtal att sälja Iphone behöver T-mobile något som kan matcha Iphone för att inte tappa kunder.

Men kommer även att säljas exklusivt av T-mobile i Europa. Enligt företaget ska den finns i T-mobiles tyska butiker före nyår. T-mobile har även exklusivavtal för Iphone i Tyskland, Österrike och i Nederländerna.

När och om G1 kommer till Sverige är ännu inte klart.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN