Se film och lyssna musik på nätet

TEKNIK

Prylexperten tipsar om nya heta sajter

Foto: Streama Att ladda ner film och musik från nätet är inte alltid lagligt. Att streama, alltså att låta filen spelas upp direkt på sajten, är däremot helt okej enligt svensk lag.

Utbudet av gratis film och musik på nätet växer hela tiden.

Sajterna blir fler och tjänsterna bättre.

Aftonbladet.se guidar till de hetaste nya sajterna.

Det blir vanligare att de som har en dator med bredband också använder datorn till att se på film och lyssna på musik. I takt med att antalet bärbara datorer ökar på den svenska marknaden är enkelheten ett viktigt skäl till ökningen. Det är väsentligt lättare att se filmen på datorn än att föra över den på skiva eller koppla datorn med sladd för att kunna titta på en tv istället.

Från att tidigare mest ha bestått av filmklipp och lågupplösta versioner av spelfilmer blir kvaliteten på filmerna successivt bättre och bättre. Inte lika bra som betalfilm, men å andra sidan gratis.

Streaming lagligt i Sverige

Tekniken med så kallad strömmande film eller musik, eller streaming som branschen kallar det för, passar dessutom dem som inte vill bryta mot några lagar.

Att lyssna på musik eller se på film via streaming då inget sparas på den egna datorns hårddisk är fullt lagligt i Sverige. Även om filmerna i sig i en del fall kan vara piratkopior som någon lagt ut på Nätet.

Massor av musik

För dem som vill lyssna på sin favoritmusik finns det mängder med musikkällor på Internet. De flesta som är helt gratis finansieras dock med reklamsnuttar. Vill man slippa dem får man bli medlem och betala en avgift per månad.

Den kanske bästa sajten med strömmande musik är amerikanska Pandora. Men den är sedan ett halvår tillbaka stängd för personer bosatta utanför Usa efter en amerikanska lagändring.