Värme & energi

Vanliga misstag kan kosta dig extra

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TEKNIK

Därför får du onödigt höga elräkningar

Brukar hösten och vinterns elräkningar skjuta i höjden?
Se till att inte göra samma misstag igen.
Här är två checklistor med de vanligaste misstagen.

Vi har listat några vanliga orsaker till att elförbrukningen är hög i lägenhet och hus. Kolla igenom checklistorna och se hur du kan förändra din förbrukning.

Checklista lägenhet

Uppvärmning av el. Om din lägenhet värms upp av el och elen inte ingår i hyran blir förbrukningen hög och därmed även din elräkning.

Elvärmegolv. Ett elvärmegolv i till exempel badrum kan öka din elförbrukning kraftigt. Ditt elvärmegolv kan dra 200-400 kWh per m2 och år beroende på hur varmt du har och om dörren mot omgivande rum är stängd.

Handduksvärmaren. En handuksvärmare som står på och används ofta drar mycket el.

El-element. Även om lägenheten värms upp av ett centralt system kan det finnas el-element i bostaden.

Kupévärmare. En kupévärmare som komplement för att det är kallt ibland i lägenheten gör att elräkningen stiger.

Belysnings-spottar. Om du har belysningsspottar i taket kan de dra mycket el beroende på vilken typ du har.  Har du LED-spottar blir inte förbrukningen så stor, men har du 30 eller 50 watt i varje spot, har du en betydande elvärme i taket

Glödlampor. Glödlampor i armatur ger hög förbrukning jämfört med lågenergilampor.

TV med utrustning. Om du låter tv:n och utrustningen till den som ljudsystem, boxer och dvd-spelare stå på drar det ström.

Tvättmaskin och torktumlare. Att tvätta i lägenheten kan  vara smidigt, men det innebär även att det drar extra el. Torkningen drar cirka fyra gånger mer el än själva tvättningen.

Värme på balkong. Har du infravärme kan det vid länge drifttider kosta en hel del.

Checklista för hus

(många av punkterna för lägenhet passar även här)

Inomhustemperaturen. Temperaturen inomhus påverkar energibehovet direkt. Uppvärmningen står för cirka 60 procent av energibehovet i ett hus.

Isolering. Mycket av värmen kan gå ut genom fönster, vinden och väggar. Se till att huset är bra isolerat.

Uppvärmning av tilluft. Om du har luft-luftvärmepump i ditt hus för att minska elkostnaderna, se över om du har ett elbatteri som värmer upp tilluften, så att det inte finns något behov att få ytterligare energi från värmepumpen.

Spetsvärme med el.  Gäller om du till exempel har en vedpanna som värmesystem. Ofta finns en elpatron eller elkassett som går in när grundsystemet inte räcker till eller automatiken inte fungerar. Ha koll på när och hur din spetsvärme går igång.

Uppvärmning av extra-utrymmen. Det här kan vara till exempel förråd eller garage som inte är isolerade så bra men ändå ska hålla värmen under vintern. Se till att utrymmena är bra isolerade.

Varmvatten. Långa och varma duschar drar energi. Normalt står varmvatten för 20 procents av husets energibehov.  Är ni många i hemmet blir det en hel del.

Avfuktare. Om du har en avfuktare för att exempelvis avfukta källare kan det dra en del el.

Pool och damm. Pool eller en trädgårdsdamm som står på drar energi.

Källa: Vattenfall

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Värme & energi

LÄS VIDARE

Så sänker du din elkostnad – 20 tips

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning