Mobiltelefoni

Ovi Store nya satsningen från Nokia

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Ännu en programvarubutik slår upp dörren

Ovi Store - här på skärmen på N97. Ovi öppnar nu och N97 kommer i butik i juni.

Nokia tar upp kampen med Apple.

Ny nätbutik, Ovi Store, öppnas för alla med Nokiamobiler.

Redan nu har mobiljätten avtal med speltillverkare och underhållningsbolag.

Nokia lanserade i dag på en välbesökt presskonferens i Barcelona som väntat en ny nätbutik.

Den nya butiken döps till Ovi Store och öppnar bokstavligen vägen för användaren och utvecklare till massor av funktioner, för Ovi betyder ”dörr” på finska.

Programmen samsas med funktionerna

I Ovi Store sammanförs program från mängder av innehållsleverantörer med e-post, spel, musik och media. Nya Ovi Store kommer att fungera på i princip alla typer av Nokiamobiler. Såväl på Nokias smartphones som på de flesta modeller som använder serie 60 eller serie 40.

Bestämmer själva om de vill ha betalt

Tjänsten öppnas för innehållsleverantörer i dag och tanken bakom den är att Nokia ska göra det enkelt för innehållsleverantörer att ansluta sina tjänster till Ovi. De kan anmäla sig via en webbsida. Sedan kan de själva bestämma om de vill ta betalt för innehållet eller inte och på vilket sätt. Innehållsleverantören får behålla 70 procent av intäkterna för sin produkt och Nokia tar resterande 30 procent.

Nytta före nöje

Till skillnad mot andra liknande tjänster innehåller Ovi Store en lokal del. Där får man information baserad på var någonstans på jorden man befinner sig när man ansluter sig, exempelvis resguider om regionen eller lokala mattips. Man får också information om vad kompisar köpt eller laddat ned.

Ser man på Nokias val av funktioner i mobilerna så ligger tyngdpunkten på nyttoorienterade program, till skillnad från andra mobiltillverkare som satt underhållning i fokus.

Ovi Store ska vara i full drift i maj i år.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni