Så tackar du med text, bild och ljud

TEKNIK

Snabbt och enkelt – enda kruxet är priset

1 av 12 | Foto: SOM ETT BREV PÅ POSTEN – fast det går betydligt snabbare att skicka ett tackkort med både text, bild och ljud via sms.

Sakta men säkert blir bild-sms eller mms, som de heter, allt populärare.

Under julhelgen skickades tre gånger så många som julen 2003.

Aftonbladets mobilskola tipsar om hur man skapar roligare mms till vänner och bekanta.

Det har varit lite trögt i portgången för mms, eller multimedia messaging service som förkortningen står för. När tekniken kom var det få mobiltelefoner som klarade mms. Nu är det standard i nästan alla nya mobiler. Dessutom fanns det inget fungerande system för att sända mms utanför den egna operatörens mobilnät och det gick sällan eller aldrig att sända mms från utlandet.

Nu är alla de problemen borta. Kvar är möjligen problemet med priset. Det kostar i dag mellan 1:90 och 2:99 att sända ett mms. Och när priskriget mellan operatörerna har sänkt kostnaden för vanliga samtal och sms har inte priserna för mms hängt med nedåt i samma utsträckning.

För dyrt

Det kan göra att barn och ungdomar hoppar över mms av kostnadsskäl och väljer vanliga sms i stället, eftersom det går att skicka två–fyra sms för samma kostnad som ett mms.

Enligt Indra Åsander, chef för segment Privat på TeliaSonera Sverige, är mms fortfarande någonting som sänds vid festligare tillfällen: större helger, utlandsresor, tackkort och liknande.

Få använder ljud

Ett mms är ett multimediemeddelande som kan bestå av text, bild, ljud, videoklipp och bilder tagna med telefonens kamera om det finns en sådan.

För att kunna ta emot meddelandet behöver mottagaren en mobiltelefon som klarar mms eller tillgång till den dator som är uppkopplad mot internet.

Men tekniken kräver lite av användaren. Det märks också på användamönstret. Text och bild har de flesta mms-användare börjat kombinera i sina meddelanden. Men att också lägga till ljud är det bara 16 procent av Telias mms-kunder som gör så här långt. Ännu färre sänder med små videosnuttar, vilket också beror på att alla mobiler inte klarar detta ännu.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM