Titta, vilken metod passar din bostad

Publicerad 2011-10-08

"Kolla vad du kan göra för att minska ditt uppvärmningsbehov"

Rädd för skenande elpriser – och en kall vinter?

Här får du råd om vilken uppvärmningsmetod som passar ditt hem bäst.

– Först av allt ska man se över om man kan minska sitt uppvärmningsbehov, säger Per Bengtson energi och klimatrådgivare.

Per Bengtson, energirådgivare, plockar bort is från en värmepump.
Per Bengtson, energirådgivare, plockar bort is från en värmepump.

Hur mycket får installationen kosta, hur snabbt måste investeringen vara återbetald, hur stor arbetsinsats kan du tänka dig att lägga ner? Detta är alla frågor du måste tänka igenom innan du beslutar dig för vilken typ av uppvärmning du vill satsa på.

– Först av allt måste du kolla vad du kan göra för att minska ditt energibehov. En enkel åtgärd som lönar sig omedlbart är att tilläggsisolera på vinden, säger Per Bengtson samordnare och energi och klimatrådgivare i Stockholm.

Ta hjälp av en rådgivare

När man väl beslutat sig kan det vara bra att kontakta en energi och klimatrådgivare i sin kommun för att diskutera för och nackdelar med olika alternativ. De är opartiska och det är dessutom en kostnadsfri rådgivning, berättar Bengtson.

– Det handlar om en stor investering och det är viktigt att man har koll på vad de olika uppvärmningsalternativen innebär, säger han.

Fjärrvärme ett bra alternativ

Om man bor i en tätort och vill byta från direktverkande el är fjärrvärme ofta ett bra alternativ trots att det kräver att man installerar ett vattenburet uppvärmningssystem.

– Eftersom fjärrvärme produceras i stora anläggningar har det bäst förutsättningar att vara miljövänligt och billigt på lång sikt. Men det är många som är kritiska till att man är beroende av en leverantör, säger Bengtson.

Bergvärme, luft/vattenvärmepump och pelletspanna är andra lösningar som kräver vattenburet system. Om man inte har möjlighet att installera ett vattenburet system så är det vanligaste att man installerar en luft/luft-värmepump.

– Den är förhållandevis billig men bullrar och ger normalt inte värme som räcker till hela huset. En automatisk pelletskamin är ett annat system, som är miljövänligt eftersom det eldas med biobränsle, men det kräver att man fyller på pellets och askar ur, säger Bengtson.

Och fortsätter

– Man måste komma ihåg att man fortfarande är beroende av el när man installerar någon form av värmenpump, säger Bengtson.

Tid och underhåll

En annan aspekt att ta hänsyn till är underhållet och arbetstiden.

– Bergvärme kräver lite underhåll men investeringen är betydligt högre än vid till exempel pelletsuppvärmning. Däremot kräver pellets mer ansträngning och förvaringsplats, säger Conny Ryytty på energimyndigheten.