Succén – en AIK-jackpott

TEKNIK

Laul: Banguras spel gör att AIK kan rädda ekonomin

BORÅS. Frågan på presskonferensen efter att AIK fixat 2–2 på Borås Arena var enkel och genial:

– Andreas, tror du fortfarande att Elfsborg joggar hem allsvenskan?

Ni ska snart få veta vad Andreas Alm svarade men först bakgrunden. På den allsvenska upptaktsträffen tidigare i vår fick samtliga tränare tippa vilka som vinner SM-guld 2011: ”Elfsborg joggar hem det”, sa Alm vilket var exakt det svar dåvarande AIK-tränaren Mikael Stahre levererade på 2009 års upptaktsträff.

På presskonferensen efter Elfsborg–AIK dök alltså formuleringen upp igen.

– Andreas, tror du fortfarande att Elfsborg joggar hem allsvenskan?

Alm skruvade på sig.

– Det är ju så när man…över tid så…

Sedan hittade han tråden.

– …över tid ser jag dem som favoriter. Sedan är det klart att de inte kan jogga mot enskilda motståndare under 90 minuter. Men med det här spelet kommer de emellan­åt att få lättare resor än AIK.

Ett annat svar hade varit ”Om de spelar som i första halvlek mot AIK – inte en chans”.

Haglunds byten ändrade matchbilden

För tredje matchen i rad hamnade Elfsborg i underläge och så slarviga som de var under de första 45 minuter är det tveksamt om de varit tidigare på Borås Arena. Efteråt berättade ordföranden Bosse ”Bank” Johansson att han tack och lov kommit direkt till andra halvlek på grund av ett försenat flyg.

– Var spelarna också med på planet? undrade jag.

Skämt åsido men det var enkla bolltapp och felpassningar vilket innebar att backlinje och mittfält inte hann rätt i sina defensiva positioner. AIK:s anfallspar Bangura & Bangura fick ett hav av yta att ta in bollen och spela på. Baklängesmålen kom som ett kvitto: 1–0 föregicks av att Johan Larsson missade en enkel mottagning på egen planhalva, vid 2–0 joggade Robert Åhman Persson med bollen i 30 meter innan Mohamed Bangura fick sikta och skjuta.

Genom att ändra från 4-4-2 till 4-3-3 och peta bak Anders Svensson ett hack för att döda ”Bangura-ytan” samtidigt som Martin Ericssons och Daniel Nordmarks fina passningsfötter byttes in centralt på mitten förändrade tränaren Magnus Haglund hela matchbilden. I andra halvlek gjorde Elfsborg det mesta rätt, skapade flera målchanser, ofta regisserade av Niklas Hults och Lasse Nilssons fina kantspel.

Banguraz defensiv imponerade

Det var en bra fotbollsmatch, den slutade 2–2 och spelar Elfsborg som i andra halvlek har de alla chanser att jogga hem den här serien till slut.

I AIK kretsar det mesta som vanligt om the Banguraz. Mot Mjällby gjorde Teteh två mål, i går kontrade kompisen Mohamed med att göra lika många. Det som framför allt imponerade var anfallsparets hårda jobb i försvarsarbetet, allra mest då Mohamed som närapå punktmarkerade Anders Svensson. Det kan vara just en sådan detalj som gör att slutbudet stiger från 35 till 40 miljoner kronor när han säljs i sommar. Fem miljoner är mycket pengar för AIK som haft problem med sin ekonomi under lång tid.

Jag frågade sportchefen Jens Andersson om Bangura är värd 40 miljoner redan nu (AIK nobbade ju ett bud i trakterna av 30 miljoner i vintras). Andersson log snett.

– Han ökar i värde för varje dag. Framför allt efter en sådan här match. Fortsätter han bara med det kommer vi rädda upp vår jävla ekonomi och kan börja handla.

Rädda upp vår jävla ekonomi och börja handla.

Now we’re talking.

Efter fjolårsdebaclet ser framtiden plötsligt ganska ljus ut för AIK. Färske Andreas Alm har koll på läget, truppen är bättre än vad många trodde på förhand och en affär på 35-40 miljoner där nästan allt hamnar i klubbkassan innebär pengar till en bra central mittfältare och kanske en högerback – Martin Lorentzons försök att ställa Niklas Hult offside vid Elfsborgs 1–2-reducering imponerade inte.

Och att Bangura säljs behöver faktiskt inte vara någon fotbollsmässig katastrof.

Det finns ju en till.

Robert Laul