Så ser du tv i mobilen

TEKNIK

Telejättar storsatsar – få upp till 25 kanaler

Foto: Klart för sändning! Nu kan du se tv-nyheter, sport, serier och till och med långfilm i mobilen.

Nu storsatsar mobiloperatörerna på tv i mobilen. Du kan få upp till 25 kanaler för 69 kronor i månaden.

Aftonbladet.se guidar dig till de olika alternativen.

Förra hösten kördes de första testerna med mobil-tv i Sverige. Då var flera av mobiloperatörerna samt statliga Teracom, som äger det digitala marknätet, med och testade tekniken. Då var det bara begränsade testgrupper som fick tillgång till mobil-tv.

Tidigare i höst körde mobiloperatörerna Telia och Tre igång för alla kunder som vill kunna se tv i mobilen. Nu har även Telenor kommit igång och satsar stort på direktsänd elitseriehockey.

Tekniskt sett fungerar tv i mobilen det bra. Men bara i ett begränsat antal mobiltelefoner. I dem går det bra att se till och med på långfilm och i de flesta fall går det även bra att läsa text till textade program.

Problem med rättigheter

För tv-bolagen är den nya distributionsformen delvis ett problem. Framför allt när det gäller sändningsrättigheter. Det är inte självklart att program man köpt rätt att sända i tv-näten får sändas vidare i mobil-tv hur som helst. Det är ett av skälen till att Svt valt att stå utanför både Telias och Tres mobila sändningar.

Men minst lika viktigt är de politiska beslut som ännu inte är fattade. När övergången till digital-tv i marknätet blir klar i höst kommer sändningsutrymme att frigöras. Det pågår en dragkamp om vad det utrymmet ska användas till.

Bara i 3g eller edge

En del vill ha det till högupplöst hdtv, andra till mobilt bredband medan en del vill ha det till mobil-tv. Ett regeringsbeslut i den frågan väntas först senare i år.

I Tres nät kommer även Stenbecksägda Viasat att sända en del av sina kanaler. Men det mesta sänds i så kallade loopar där vissa utländska program som man inte har rätt att sända vidare mobilt är borttagna. Mobil-tv fungerar i dag bara i 3g-nät eller i så kallade edge-nät. Edge finns för närvarande bara i delar av Telias nät.

ARTIKELN HANDLAR OM