Mobiltelefoni

Han jagar lägsta priset åt dig

TEKNIK

Henrik Alexandersson är prisjägare.

Din bästa vän på nätet om du vill spara pengar.

Henrik Alexandersson går från butik till butik med sin handdator i högsta hugg. Där skriver han in priserna på de varor han ska kolla.
Henrik Alexandersson går från butik till butik med sin handdator i högsta hugg. Där skriver han in priserna på de varor han ska kolla.

Hur fungerar det egentligen när du använder en shoppingagent? Några klick, några val – sedan rullar en lista med prisjämförelser och olika modeller fram.

Grovjobbet gör Henrik Alexandersson. Med en handdator i näven har han blivit en vanlig syn på några av Stockholms stormarknader. Hans jobb är att kolla priser, föra in dem i en databas och så småningom lägga ut dem på Pricerunners sajt.

Vi träffar honom på City Stormarknad; två våningsplan med datorer, högtalare, spelkontroller, laserskrivare, dvd-spelare – prylar kort och gott – uppställda i mer eller mindre fantasifulla formationer.

Hur kändes det första gången att knalla runt och anteckna priser på mikrovågsugnar?

– Ganska dumt! (skratt) Folk undrade vad man var för typ.

”Folk” i betydelsen avog butikspersonal. När typen ville ha en lista över samtliga mobiltelefonpriser blev svaret ett kort ”Nä, det går inte.”

– Och jag sa ”men då skriver jag väl av dem i stället”. ”Ja, det kan du göra.” De gjorde det bara för att jävlas.

Han skakar på huvudet, tacksam över att de dagarna är förbi.

”Hur ligger vi till?”

I dag går snacket annorlunda, butikschefernas nyfikna frågor som ”hur ligger vi till?” och ”är vi billigast?” är vardagsmat.

Liksom ett och annat förmånligt erbjudande.

– Ja, det har jag faktiskt fått. Det är ju trevligt?(skratt), får man berätta sånt här?

Han bestämmer sig för att det får man och viskar leende att han fått ett bra pris på ”dels en mobiltelefon och dels ett jävligt dyrt batteri”.

Men frågan är om butikerna ”köper” rätt kille?

– Jag kan inte göra annat än att skriva de rätta priserna.

– Jag gör bara mitt jobb. Jag bryr mig inte om vad det kostar.

Han låter smått luttrad och säger sig snarare vara mindre prylintresserad nu, än när prisjakten startade för ett år sen. Färgskrivare som klarar tio sidor i minuten gör honom lagom upphetsad. Men:

– Det finns ju ganska grymma grejer här, säger han och knycker med huvudet mot 42-tummaren som hänger utsmetad mot en vägg.

En plasma-tv i 100 000-kronorsklassen har den effekten på folk, även på tekniköverdoserande prisjägare.

Det här är Pricerunner

Peter Grensund

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni