Höstens hetaste mobilmodeller

Innan året är slut har 50 nya mobiltelefoner släppts i Sverige.

Tillverkarna tävlar om att pumpa ut nya modeller och trycka in flest finesser.

Aftonbladet IT har testat de 20 senaste – och guidar dig till rätt köp.

Rekordmånga mobiltelefoner kommer att säljas i år, 2,4 miljoner. Man kunde tro att alla redan har en vid det här laget, att marknaden är mättad. Glöm det. Mobilen har blivit en modepryl, en accessoar som vi byter i takt med att trenden svänger. För tre år sedan fanns det åtta Nokia-modeller i butikerna. I år finns det dubbelt så många.

I genomsnitt byter svensken mobil vartannat år. Värst är ungdomarna, redan efter ett par månader har de tröttnat och byter, men med varandra.

Inte ens tillverkarna själva hinner med. På ”nallekyrkogården”, återvinningsstationen i Nässjö, kommer lådor med oanvända mobiler in för skrotning – telefoner som är omoderna redan innan de nått butikerna.

Unnar oss långa samtal

Det här kostar givetvis. Vi lägger massor med pengar på telefoni, och de senaste fem åren har våra mobilräkningar blivit sju gånger så höga. Och det trots att priserna har sjunkit. Prissänkningen äts upp av att vi pratar längre med varandra.

–Efter arbetslöshet och dåliga statsfinanser tog konjunkturen fart i slutet av 90-talet. Vi har fått mer pengar att röra oss med och har råd att lägga det på lyxkonsumtion, som att använda mobilen mycket, säger Henrik Öhman på Handels utredningsinstitut.

Dessutom kommer det många nya, intressanta telefoner. Vi har testat de som finns i butik under november.

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN