Huset där du slipper glömma spisen på

Foto: Östra Torn i Lund var först ut av Skanskas nya hem att utrustas med en hemma- och bortaknapp som placeras vid ingången.
TEKNIK

Här är husen som minskar el- och uppvärmningskostnaderna för de boende.

Med en smart knapp stänger du av all el i hela huset när du lämnar hemmet.

På så sätt slipper du oroa dig för att plattan är på eller strykjärnet är i.

Funkishusen i Lund var unika i sitt slag när de kom och intresset för att bo i husen var stort när de släpptes till försäljning 2010.

Samma dag var alla husen bokade.

Det unika med husen är att de har utrustats med en hemma- och bortaknapp som placeras vid ingången.

När de boende lämnar huset kan de enkelt trycka på knappen och stänga av alla el i  huset. Det innebär att inga elektriska apparater står på i onödan när man inte är hemma.

Välj vad du vill stänga av

De boende kan även styra att inner- och ytterbelysningen regleras samt att ventilationen i lägenheten reduceras. Du kan själva välja vilka saker som ska stängas av när du lämnar hemmet.

– Du kan lägga in flera funktioner som till exempel att du vill att värmeslingorna i golvet stängs av. När du trycker på knappen tar det en stund innan allt stängs av,  säger Anna Forsberg, miljöchef Skanska Bostadsutveckling.

Underlättar i vardagen

Lösningen innebär att minimerade uppvärmningskostnader och att energieffektiviteten i husen utnyttjas på bästa möjliga sätt.

– Det här är en energi-, miljö- och säkerhetsfunktion. Tanken är att det ska underlätta i vardagen. Det är inte säkert att det sparar pengar. Är du duktig på att stänga av lampor när du är hemma så blir det kanske inte så stor skillnad, men är du en stressad småbarnsförälder som glömmer att stänga av saker i hemmet är det här en bra hjälp, säger Anna Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM