Nya reglerna som ska hjälpa dig att välja tv

Här är den nya energimärkningen som visar hur mycket ström din tv drar.

Från och med den sista november ska märkningen finnas på alla ny tv-apparater.

– Du kan jämföra i butiken när du står och ska göra ditt val, säger Anita Aspegren på Energimyndigheten.

Den obligatoriska energimärkningen av vitvaror har funnits sedan länge – men nu kommer även energmärkning av tv-apparater.

Från och med den sista november ska nya tv-apparater i butikerna vara märkta med en liknande etikett. Tanken är att energimärkningen ska underlätta för konsumenterna att välja energismarta tv-apparater.

 – I och med de nya reglerna så kommer de sämsta tv-apparaterna att försvinna från marknaden.  Vi tror att den nya energimärkningen kommer hjälpa konsumenterna, säger Anita Aspegren på Energimyndigheten.

Grön pil

Etiketterna kommer vara lätta att läsa av för att se hur mycket el en tv-apparat drar.

 – Det blir en etikett med pilar, bokstäver och färger. Pilen som är mest grön är mest energieffektiv. Du kan jämföra i butiken när du står där och ska göra ditt val. Du får informationen på ett lättillgängligt sätt.  Är pilen mer grön är den mer energieffektiv, säger Anita Aspegren  på Energimyndigheten.

50 procent skillnad

Energimyndigheten har granskat tv-apparater och skillnaden på hur mycket energi en tv drar är stor.

– Vi har följt tv-apparater i några år och där är det 50 procent skillnad i elförbrukning på samma storlek på tv och samma bildkvalité. Du får inte så mycket extra för den extra förbrukningen, säger hon.

Skillnad långsiktigt

Anita Aspegren menar att vilken apparat du väljer kan betyda mycket för din elförbrukning och du bör tänka till när du investerar i en ny tv.

– Där man långsiktigt kan göra skillnad är vid köp-ögonblicket. Att titta på det man köper – blir det här bra långsiktigt? Vilken driftskostnad kommer jag få för det här? Jag tror att de är många av oss som inte har tittat på energiförbrukningen av produkter som elektronik. De här produkterna ökar och blir allt fler i våra hem och då blir det en hel del tillsammans.  Då är det viktigt att titta på det här när man står i butiken och ska bestämma sig, säger hon.

Publisert: