Ladda ner musik lagligt och billigt

Mobiljätte lanserar ny musiktjänst

Det finns lagliga sätt att ladda ned musik.

Billigast och bäst just nu är Sony Ericssons musiktjänst.

Ladda ned så mycket du orkar för 99 kronor i månaden.

Trots att nedladdning av musik via Internet har formligen exploderat sedan slutet av 1990-talet har skivindustrin varit sen att acceptera förändringarna. Man valde länge att jaga pirater med hjälp av polis och advokater.

Lagliga alternativ som erbjuder nedladdning av musik har inte varit så många. Till stor del beroende på att de varit svårt att få avtal med skivbolagen.

Apple lanserade sin musiktjänst i USA 2001 men den kom till Sverige först 2005. Där finns mycket musik. Men priserna är relativt höga. En låt kostar nio kronor och ett album 90-95 kronor.

Det har bidragit till att många, inte minst ungdomar, valt att ladda ned musik från piratsajter som Piratebay eller med program som Limewire.

Men nu börjar lagliga alternativ som inte är så dyra komma. Svenska Spotify är en sådan tjänst som erbjuder fria nedladdningar i datorn för 99 kronor i månaden.

Och i morgon är det världspremiär för Sony Ericssons nätbutik Play Now Plus. Tillsammans med Telenor som ska driva tjänsten Sverige öppnar man för fri nedladdning både i mobilen och i datorn för 99 kronor i månaden.

För dem som tecknar avtal i december ingår musiknedladdningarna utan kostnad i sex månader. Sedan kan man fortsätta för 99 kronor i månaden eller säga upp musiktjänsten.

Till en början finns det bara en telefonmodell som tjänsten fungerar på, Sony Ericsson W902. En modell som utsetts till årets musikmobil 2008 som har en inbyggd hårddisk på åtta gigabyte. Den kan man skaffa tillsammans med ett abonnemang hos Telenor för 299 kronor i månaden. I det ingår 199 kronor som man kan ringa, sms:a eller surfa för.

Musiken i Play Now Plus kommer från de flesta stora skivbolag och den är kopieringsskyddad med så kallad drm-teknik. Det gör att man i dag inte kan använda en Macintosh-dator för att hantera sin musik.

Publisert: